Show simple item record

dc.contributor.advisorŞener, Süleyman
dc.contributor.authorYildirim, Murat
dc.date.accessioned2020-12-08T09:57:11Z
dc.date.available2020-12-08T09:57:11Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177654
dc.description.abstract54 6. ÖZET: Veteriner hekimlikte antibiyotiklerin, hayvanlarda meydana gelen bakteriyel enfeksiyonların tedavisinin yanısıra, yem dönüşümünü arttırmaları nedeniyle de geniş bir kullanım alanı vardır. Bu durumun halk sağlığı açısından önemli bir tehlike olan rezidü sorununu yarattığı bilinmektedir. Kloramfenikolün yumurta tavuklarına oral yolla verilimiyle yumurtalara ne oranda ve ne kadar süreyle geçtiğini ayrıca İstanbul'da tüketilen yumurtalardaki kloramfenikol rezidülerinin saptanmasının amaçlandığı çalışmamızda, 30 adet yumurta tavuğu 15'er lik 2 gruba ayrılarak, l.gruba 75 ppm, 2.gruba 150 ppm dozda kloramfenikol içme suları ile 7 gün boyunca verildi. İlacın verilmeye başlanmasından itibaren alınan yumurtalarda kloramfenikol konsantrasyonları gas ve ince tabaka kromatografi ile saptandı. Başlangıçtan itibaren kloramfenikol konsantrasyonları, 1-7. günlerde 1. grupta 28.86-70.32 ppb, 2.grupta 39.67-203.05 ppb idi. En yüksek kloramfenikol konsantrasyonu 1. grupta 6-günde 168.5 ppb, 2.grupta 5.günde 228.11 ppb olarak saptandı. İlacın kesilmesinden sonra 1. grupta 13. günden, 2.grupta 14. günden itibaren kloramfenikol konsantrasyonları saptama limitinin (1 ppb) altına düştü. İstanbul'da satışa sunulan yumurtalarda yapılan analizlerde 324 yumurtanın 54 çiftinin 6 sında 1.90-5.36 ppb kloramfenikol rezidüsü saptandı. Kloramfenikol, kalıntı düzeylerinde bile insanlarda aplastik anemiye neden olduğundan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yumurta tavuklarında ve laktasyondaki hayvanlarda kloramfenikol kullanımının yasaklanmasını tavsiye etmiştir. İstanbul'da tüketilen yumurtalarda kloramfenikol rezidülerinin ortaya konması insanlarımızın bu tehlike ile karşı karşıya kaldığım göstermektedir. Çalışma sonucunda, ülkemizde kollektif uygulama preparatların satışının kontrolsüz olması, aynca kloramfenikol için bekleme süreleri ve tolerans düzeylerinin verilmemesi dolayısıyla kollektif preparatların kullan ımının yasaklanması önerilmiştir.
dc.description.abstract55 7. SUMMARY Antibiotics are widely used to treatment bacterial infections as well as increase feed convertion in veterinary medicine. It is known that this situation results in residue problems which is dangerous from the point of view public health. The aim of this investigations was to determine the extent of transmission into eggs of chloramphenicol given orally to laying hens and residue levels of chloramphenicol in eggs consumed in Istanbul. Laying hens used in this study divided into two groups which consist of 15 animals each. 75 ppm chloramphenicol was given to first group, 150 ppm chloramphenicol was given to second group via drinking water for seven days. After medication started the concentration of chloramphenicol obtained from hens were measured by G.L.C. and T.L.C. methods. On days 1-7, the concentration of chloramphenicol was 28.86 - 70.32 ppb in the first group and it was 39.67 - 203.11 ppb in the second group after medication started. The highest concentration of chloramphenicol was determined as 168.5 ppb on days 6 in the first group and 228.11 ppb on day 5 in the second group. After medication ceased, the concentration of chloramphenicol decreased below the level of detection limit after 13th days in the first group and after 14th days in the second group. The chloramphenicol residue levels of 1.90-5.36 ppb were determined in 6 out of 54 pairs of total 324 eggs marketing in Istanbul. The determination chloramphenicol residues in eggs consumed in Istanbul showed that our people are in face of danger. Because residue levels of chloramphenicol also cause aplastic anemia in humans World Health Organization (WHO) recommended that the use of chloramphenicol in food producing animals, particularly laying hens and lactating animals is prohibited. The marketing of its collective preparations in our country are not controlled, and also no information about withdrawal time and tolerans level of chloramphenicol are available, so it is suggested the use of its collective preparation should be prohibited.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleKanatlılarda kollektif uygulamadan sonra Kloramfenikol`ün yumurtaya transferi ve İstanbul`da tüketilen yumurtalarda Kloramfenikol rezidüleri üzerine araştırmalar
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid113709
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid111673
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess