Alkolizm`de serum GGT, SGOT, SGPT enzim düzeylerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Mengi, Ahmet | |
dc.contributor.author | Kaya, Ayşem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T09:55:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T09:55:42Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177562 | |
dc.description.abstract | 6. O Z E T Bu deneysel çalışmada Alkolizm ve Serum GGT, SGOT, SGPT enzim düzeyleri incelendi ve bu çalışmada Alkol ve Madde Bağımlılığı Mer kezine (AMATEM) alkol yoksunluğu tanısı ile başvurmuş tamamı erkek hastalarla çalışıldı. Kontrol bireylerinde tamamı erkek bireylerden oluş makta idi. Denek ve kontrol grubu bireylerinin tamamında serum karaci ğer enzimlerinin seviyesine bakıldı. Hastalarda ve kontrol grubunda 12 saatlik bir açlık süresi sonun da venöz kanları alındı ve kan alındıktan sonraki 2 saat içinde enzim düzey lerine bakıldı. Enzim değerlerine hazır KİT'ler yardımıyla bakıldı. Araştırma sırasında alkol alan Türk erkeklerinin sert içkiler sını fına giren `rakı`yı tercih ettikleri görüldü. Çalışma sırasında en fazla yük selen enzimin GGT (Gamma glutamil transferaz) olduğu saptandı. GGT enziminin SGOT'nin izlediği saptandı. Ancak hastaların tedaviye başlamasından 1 hafta sonra bakılan enzim değerlerinin normal sınırlara yaklaştığı giderek tamamen normale ulaştığı saptandı. Bu da bize aşırı alkol alımı sonucu bozulan hücre zarları netice sinde kanda artan enzim aktivitelerinin tedavi edici programa tabii tutuldu ğunda hızlı düzelme eğilimi gösterdiği ve serum enzim değerlerinin hızla normal aralıklara gerilediğini gösterdi. | |
dc.description.abstract | 7. SUMMARY In this experimental study, Alcoholism on serum GGT, SGOT, SGPT enzyme levels were investigated and in this study, we only used the male chronic alcoholic patients of the Alcohol and Matter Dependence Center The patients weren't drink anything as alcohol before the experiment. All of the controllers were also male. We observed and measured the serum and liver enzyme levels for 12 hours. During observation period, we didn't give them food. Then we purifide their dirty blood and measured again the enzyme levels in the next 2 hours. During the study, we understand that turkish men preferred `Rakı` as a hard drink. In the experiment have seen that the most increasing enzyme was GGT and it was followed by SGOT. In the first week of the treatment, it was seen that enzyme values were decreased to the normal level. This showed us that after the program of treatment of the patients which due to the destruction of the cell membrane as â result of chronic alcoholism, their enzyme activites in the blood were getting better and serum enzyme values were rapidly reduced in normal intervals. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Alkolizm`de serum GGT, SGOT, SGPT enzim düzeylerinin araştırılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 114584 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 111735 | |
dc.description.pages | 40 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |