Show simple item record

dc.contributor.advisorİmre, Sedat
dc.contributor.authorİnceoğlu, Filiz
dc.date.accessioned2020-12-08T09:51:21Z
dc.date.available2020-12-08T09:51:21Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177289
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmamızda 18 balık {Squalus acanthias: Mahmuzlu- camgöz balığı, Centrophorus uyato: Köpek balğı, Mustelus asterias: Köpek balğı, Huso huso: Mersinmorinası balığı, Lophius budegassa: Fener balığı, Raja clavata: Vatos balığı, Scophthalmus maximus: Çivili Kalkan balığı, Merluccius merluccius: Berlam balığı, Trisopterus minutus capelanus: Mezgit balığı, Mullus barbatus: Barbunya balığı, Mullus surmuletus: Tekir balığı, Thunnus thynnus: Ton (Orkinos) balığı, Xiphias gladius: Kılıç balığı, Scomber scombrus: Uskumru balığı, Scomber japonicus: Kolyos balığı, Sarda sarda: Palamut balığı, Sardina pilchardus: Sardalya balığı, Pomatomus saltatrix: Lüfer balığı) ve 3 karides {Metapenaeus monoceros, Penaeus semi- sulcatus, Parapenaeus longirostris) türü üç farklı elektroforetik yöntemle tür tayini açısından incelendi. Çiğ örneklerin suda çözünen proteinleri ve pişmiş örneklerin 6 M üre çözeltisinde çözünen pro teinleri şu yöntemlerle ayrıldı: I. Homojen poliakrilamid jel disk (PAG- disk) elektroforezi. II. Heterojen poliakrilamid jel disk elektroforezi. III. SDS- poliakrilamid jel disk elektroforezi. Çiğ örneklerin pro teinleri ayrıca poliakrilamid jel disk izoelektrik odaklama (PAG-disk IEF) yöntemiyle de aynı maksatla incelendi. Yukarıda belirtilen yöntemlerle çiğ örneklerin teşhisinde yararlanılabilecek türe özel protein bant dizileri elde edildi. İncelenen balık ve karides türlerinin bilinmeyen örneklerinin tümü sadece en kolay ve en basit olan yöntem I ile doğru olarak teşhis edildi. Yöntem I, II, III ile pişmiş balık örneklerinden de türe özel protein bant dizileri elde edildi. Pişmiş karides örneklerinden ise yararlanılabilir sonuçlar sadece44 yöntem lll'den alındı. Çalışmalarımız sırasında incelenen örneklerde protein polimorfizmi görülmedi ve -25 °C de saklamanın protein bant dizilerine etki yapmadığı saptandı. Ayrıca değişik boydaki lüfer örnekleri ile yapılan analizler balık yaşının protein bant dizi lerine bir etkisi olmadığını gösterdi.
dc.description.abstractSUMMARY In this study 1 8 fish (Squalus acanthias: Mahmuzlucamgöz balığı, Centrophorus uyato: Köpek balığı, Mustelus asterias: Köpek balığı, Huso huso : Mersinmorinası balığı, Lophius budegassa : Fener balığı, Raja clavata: Vatos balığı, Scophthalmus maximus: Çivili Kalkan balığı, Merluccius merluccius : Berlam balığı, Trisopterus minutus capelanus : Mezgit balığı, Mullus barbatus : Barbunya balığı, Mullus surmuletus : Tekir balığı, Thunnusthynnus: Ton (Orkinos) balığı, Xiphias gladius: Kılıç balığı, Scomber scombrus : Uskumru balığı, Scomber japonicus: Kolyos balığı, Sardasarda: Palamut balığı, Sardina pilchardus: Sardalya balığı, Pomatomus saltatrix: Lüfer balığı) and 3 shrimp {Metapenaeus monoceros, Penaeus semisulcatus, Parapenaeus longirostris) spe cies were examined by three different electrophoretic methods for species identification. The water soluble protein of raw and the 6 M urea soluble protein of cooked samples were seperated by following methods: I. Homogen polyacrylamide gel disc (PAG- disc) electrophoresis II. Heterogen polyacrylamide gel disc elec trophoresis III. SDS-polyacrylamide gel disc electrophoresis. The proteins of the raw samples were also examined with polyacrylam ide gel disc isoelectric focusing (PAG-disc IEF) method for the same purpose. Using the above given methods species-specific protein seperation patterns which can be used for the identification of the raw samples were obtained. However, with the method I, which is the simplest and easiest one, we could identified all unknown samples of examined fish and shrimp species success fully. We also obtained species-specific protein patterns from46 cooked fish samples with the method I, 1 1, III. From the cooked shrimp samples however we could obtain the useful results only with the method III. During our investigations we have not observed any protein polymorphism at the examined samples and any influ ence of the storage at -25°C on the protein pattern of the samples. The independence of the electrophoretic patterns to the age were also showed on the different sizes bluefish samples.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleBazı balık karides türlerinin proteinlerinin değişik poliakrilamid jel disk elektroforezi yöntemleri ile incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmElectrophoresis-polyacrylamide gel
dc.subject.ytmFishes
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmShrimp
dc.identifier.yokid38131
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid38131
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess