Show simple item record

dc.contributor.advisorŞenel, H. Servet
dc.contributor.authorTanör, M. Ali
dc.date.accessioned2020-12-08T09:50:11Z
dc.date.available2020-12-08T09:50:11Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177217
dc.description.abstractÖZET Bu araştırmada damızlık tavukların yumurta verimlerinin doruğa çıktığı 30-32. haftalarda, diyetlarına proteinaz ve karbonhidrataz enzimleri katılmasının, yem tüketimi için sarfedilen süre, canlı ağırlık artışı, yumurta verimi ve ağırlığı, altlık rutubeti, yapışkan dışkı, kirli yumurta miktarı, kuluçkadan çıkabilirlilik ve toplam ölü sayısı üzerine etkileri incelenmiştir. Denemede 29 haftalık, yaklaşık 16,000 adet broyler damızlık tavuk kullanılmıştır. Hayvanlar 4 ayrı kümeste aynı bakım ve çevre koşullan içinde tutulmuşlardır. Birinci grubtaki hayvanlar temel diyeti, 1. Deneme grubu Temel Diyet + % 0.1 BIO-FEED P® (proteaz), 2 Deneme grubu Temel Diyet + % 0.1 BIO-FEED PLUS® (karbonhidrataz karışımları) karışımını, 3. Deneme grubundaki tavuklar ise Temel Di yet + 0.05 BIO-FEED P® ve % 0,05 BIO-FEED PLUS® tüketmişlerdir. Denemede enzim ilavesinin damızlık tavuklarda yem tüketim süresini etkilemediği, fakat canlı ağırlıklarda karbonhidrataz ve proteinaz karışımlarını tüketen 3. Deneme grubunun 31. haftadan itibaren Temel Diyeti tüketen kontrol ve proteaz ilaveli 1. Deneme grublarmdan daha ağır geldikleri (p <, 0.05), Karbonhidrataz içeren 2.Deneme grubunun canlı ağırlıklarının ise kontrol ve 1. Deneme grubu ile 3. Deneme grubu arasında seyrettiği saptanmıştır. Yumurta verimlerinde ise 31. haftada 2 ve 3. Deneme grublarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p <, 0.05). 32. haftada iki enzim grubu karışımını içeren 3. Deneme grubunun diğer gruplardan istatistiki olarak daha fazlayumurta verdiği gözlenmiştir (p < 0.05). Enzim ilavesi yumurta ağırlığını arttırmış ve bu artış proteinaz enzimi içeren deneme grubunda diğer gruplardan daha belirgin (p <, 0.05) olmuş ve hatta tüm hayvanların temel diyeti tükettikleri son haftada bile 1. Deneme grubundaki tavukların yumurtaları diğer grublardan daha ağır gelmiştir. Kuluçkadan çıkabilirliğe ve mortaliteye enzim ilavesinin bir etkisi görülmemiştir. Enzim ilave edilen tüm test gruplarının altlık rutubetleri ve yapışkan dışkı skorları kontrol grubundan matematiksel olarak düşük olmuşlardır. Karbonhidrataz enzimi içeren 2. ve iki enzim karışımını içeren 3. Deneme grublarındaki hayvanlar daha az kirli yumurta yumurtlamışlardır. Bu araştırmanın sonucunda damızlık diyetlerine yumurta veriminin en yüksek olduğu 30-32. haftalar arasında enzim katılmasının kümes şartlarında düzelme sağladığı, daha fazla yumurta elde edildiği gibi kuluçkalık evsafta yumurtaların hem nitel hem de nicel olarak arttırdığından katımı tavsiye edilmektedir.
dc.description.abstract44 6. SUMMARY In this study the effects of adding synthetic proteases and mixed carbohydratases to the diets of 29 week old broiler breeder hens during their peak production were exam ined. Criteria examined included the duration of time spent for feed consumption, liveweight gain, egg production, egg weight, litter moisture, sticky droppings, dirty eggs, hatchability and mortality. During the trial, approximately 16,000 broiler breeder hens were allocated to 4 houses within the same environmental and management conditions. The first house was allo cated as control group which consumed a standard breeder diet The first test group received the basic diet + 0.1% BIO-FEED P® (protease). The second test group re ceived 0.1% BIO-FEED PLUS® (mixed carbohydratases), where the third test group received the mixture of 0,05 % BIO-FEED P® and 0.05 % BIO-FEED PLUS® en- 2ymes to their basic diet. The time spent for feed consumption did not differ among the treatments. However, birds in the third test group consuming the mixture of carbohyratase and protease af ter 31st week of age showed higher live weights than the control and the first test group (p £ 0.05). The liveweight of the birds consuming the second test group were in between the control and the first and third test groups. Egg production of the second and third test groups' significantly increased at 31 week of age compared to control and to the first test group. Although addition of protease and carbohyratase showed an increase in egg production compared to control group,45 the latter was prominently significant (p < 0.05) at 32nd week. Enzyme addition did increase the egg weights for the first test group with 0. 1 % proteinase enzyme mixture (BIO-FEED P®) did lay heavier (P < 0.01) eggs. Overall it can be stated that the ef fect of addition of protease continued even after the birds were receiving the basic diet None of the treatments differ from the control group in hatchability. In addition, it was observed that enzyme treatments did not affect overall mortality. Although sta tistically not significant (p > 0.05), all test groups' litter moisture and sticky dropping scores were lower than the control group. The amount of dirty eggs was much lower for the group that received mixed carbohydratases (3 ri test group) and carbohydratase and protease combination than for the control group and the group that received pro tease. At the end of this trial it can be concluded that adding mixed enzymes to the breeder hens' diet during their peak production may improve the farm conditions and lead both qualitatively and quantitatively to more eggs which can pay the cost of enzymes.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleDamızlık tavuk diyetinde enzimlerin kullanılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmChickens
dc.identifier.yokid38288
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid38288
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess