İstanbul ve yöresindeki sağlıklı ineklerin sütlerinde listeria türlerinin izolasyon, identifikasyonu ve patojenitesi üzerine araştırmalar
dc.contributor.advisor | Ilgaz, Atilla | |
dc.contributor.author | Gün, Hüseyin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T09:48:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T09:48:00Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177080 | |
dc.description.abstract | 74 ÖZET Araştırmamızda, İstanbul ve çevre yörelerinden toplanan 100 adet çiğ süt örneğinde Listeria türlerinin izolasyon ve identif ikasyon çalışmaları yapıldı. Bu amaçla, Food and Drug Administration (FDA) yöntemine göre, zenginleştirme besiyerinde 3 ayrı inkübasyon süresi ve iki ayrı selektif agar denendi. Listeria türleri, izolasyon amacıyla, 24, 48 saat ve 7 gün süre ile zenginleştirmeye bırakılmış ve daha sonra Listeria Selective Agar ve PAL-CAM Agar besiyerinde incelenmiştir. Süt örneklerinde 24 saat zenginleştirmeden sonra LSA besiyerinde %7 L.innocua ve %1 L. monocytogenes identif iye edildi. PAL-CAM besiyerinde ise %2 L.innocua identif iye edildi. 48 saatlik zenginleştirmeden sonra LSA besiyerinde %4 L. monocytogenes, %9 L.innocua ve %2 L.welshimeri identif iye edildi. PAL-CAM besiyerinde de %4 L. monocytogenes, %9 L.innocua ve %1 L.welshimeri identif iye edildi. 7 günlük zenginleştirmede ise LSA besiyerinde %2 L. monocytogenes ve %6 L.innocua identif iye edildi. PAL-CAM besiyerinde de %3 L. monocytogene s ve %8 L.innocua identif iye edildi. Bu çalışmada incelenen 100 çiğ süt örneğinde 4 L. monocytogenes, 9 L.innocua ve 2 L.welshimeri susu izole ve identifiye edilmiştir. Sonuç olarak, incelemeye alman çiğ süt örneklerinin Listeria türleri ile kontamine olduğu belirlendi. Bu kontamine çiğ süt örneklerinden Listeria türlerinin izolasyonu için kullanılan zenginleştirme işleminde 48 saatlik bir inkübasyonun en iyi sonucu verdiği saptandı. Ayrıca LSA selektif besiyerinin PAL-CAM besiyerinden daha selektif olduğu bulundu. | |
dc.description.abstract | 75 summary In this study, 100 samples of raw milk from the region of Istanbul were collected for the isolation and identification of Listeria spp. Three different incubation periods of enrichment broth and two kind of selective media were used as described by Food and Drug Administration (FDA). Raw milk samples were incubated in the enrichment broth for 24, 48 hours and 7 days for the isolation of Listeria spp. The cultures were then inoculated into Listeria Selective Agar and PAL-CAM medium. Results from culture studies showed that 7% L. innocua and 1% L. monocytogenes in LSA medium and 2% L. innocua in PAL-CAM medium were identified after 24 hours incubation period. In LSA medium, 4% L. monocytogenes, %9 L. innocua and 2% L. welshimeri and in PAL-CAM medium 4% L. monocytogenes, %9 L. innocua and 1% L. welshimeri were identified after 48 hours incubation period. In addition, 2% L. monocytogenes and 6% L. innocua in LSA medium, 3% L. monocytogenes and 8% L. innocua in PAL-CAM medium were identified after 7 days incubation. In total, 4 L. monocytogenes, 9 L. innocua and 2 L. welshimeri were identified from 100 raw milk samples. In conclusion, this study indicated that raw milk samples were contaminated with Listeria spp. It has also shown that 48 hours incubation period was the optimum time for the growth of Listeria spp. in the enrichment medium. The LSA medium was better than PAL-CAM medium in terms of selectivity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | İstanbul ve yöresindeki sağlıklı ineklerin sütlerinde listeria türlerinin izolasyon, identifikasyonu ve patojenitesi üzerine araştırmalar | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Cows | |
dc.subject.ytm | Istanbul | |
dc.subject.ytm | Listeria | |
dc.subject.ytm | Listeria monocytogenes | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.identifier.yokid | 40974 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 40974 | |
dc.description.pages | 95 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |