İstanbul`da açık sütlerde penisilin G ve kloramfenikol kalıntılarının araştırılması
dc.contributor.advisor | Kaypmaz, Ayşe | |
dc.contributor.author | Demircan, Halis Çetin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T09:44:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T09:44:37Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/176872 | |
dc.description.abstract | ÖZET Çalışmamızda 1993 Kasım-1994 Temmuz ayları ırasındaki 9 aylık süre içinde İstanbul'un çeşitli semtlerinden toplanan toplam 100 adet açık süt örneğinde veteriner sağıtımda en fazla kullanılan jenisillin G ve kloramfenikol kalıntıları aranarak junların toplum sağlığı açısından önemi vurgulanmak stenmiştir.Bu amaçla sütler ülkemiz şartlarında hemen ıer bölge labora tu varında uygulanabilecek `İnce Tabaka Kromatografik/ Biootografik` (Thin-Layer Chromatographic and Bioautographic Method / TLCB) 'öntemle aranarak değerlendirilmiştir. Çalışmada uyguladığımız teknik, çoklu-kalıntı arama yöntemi (multi-rezidüel) olmayıp her antibiyotik ;rubu için özel olduğundan ve bu çalışmada penisilin G 'e kloramfenikol antibiyotik standartları kullanılmış »Iduğundan aranılan bu antibiyotik kalıntılarına astlanmamıştır. Ancak değerlendirilen süt örneklerinin ll'inde (%11) anti mikr obiyal madde tespit edilmiştir, bu antimikrobiy al maddelerin süt örnekleri doğal inhibitor maddelerden arındırılmış olduğundan, diğer antibiyotiklerden olduğunu düşündürmektedir. 47 | |
dc.description.abstract | SUMMARY In our study we tried to evaluate as a public health problem the presence of residual antibiotics such as penicillin G and chloramphenicol in milk. For this purpose 100 milk sample has been collected from various districts of Istanbul between November 1993 and July 1994. Milk samples has been treated with `Thin-Layer Chromatographic and Bioautographic Method / TLCB The technique which has been used in our research was spesific for each only of these antibiotics. No case the residue of penicillin G and chloramphenicol was faund in milk samples. We determinated that 11 % of the samples has antimicrobial subtances, it has been suggested that these substances were the residue of the other antibiotics. A.X | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | İstanbul`da açık sütlerde penisilin G ve kloramfenikol kalıntılarının araştırılması | |
dc.title.alternative | Research on penicillin G and chloramphenicol residues in fresh milk consumed in Istanbul | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Penicillin G | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Istanbul | |
dc.subject.ytm | Chloramphenicol | |
dc.identifier.yokid | 44440 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 44440 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |