Show simple item record

dc.contributor.advisorKaypmaz, Ayşe
dc.contributor.authorDemircan, Halis Çetin
dc.date.accessioned2020-12-08T09:44:37Z
dc.date.available2020-12-08T09:44:37Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/176872
dc.description.abstractÖZET Çalışmamızda 1993 Kasım-1994 Temmuz ayları ırasındaki 9 aylık süre içinde İstanbul'un çeşitli semtlerinden toplanan toplam 100 adet açık süt örneğinde veteriner sağıtımda en fazla kullanılan jenisillin G ve kloramfenikol kalıntıları aranarak junların toplum sağlığı açısından önemi vurgulanmak stenmiştir.Bu amaçla sütler ülkemiz şartlarında hemen ıer bölge labora tu varında uygulanabilecek `İnce Tabaka Kromatografik/ Biootografik` (Thin-Layer Chromatographic and Bioautographic Method / TLCB) 'öntemle aranarak değerlendirilmiştir. Çalışmada uyguladığımız teknik, çoklu-kalıntı arama yöntemi (multi-rezidüel) olmayıp her antibiyotik ;rubu için özel olduğundan ve bu çalışmada penisilin G 'e kloramfenikol antibiyotik standartları kullanılmış »Iduğundan aranılan bu antibiyotik kalıntılarına astlanmamıştır. Ancak değerlendirilen süt örneklerinin ll'inde (%11) anti mikr obiyal madde tespit edilmiştir, bu antimikrobiy al maddelerin süt örnekleri doğal inhibitor maddelerden arındırılmış olduğundan, diğer antibiyotiklerden olduğunu düşündürmektedir. 47
dc.description.abstractSUMMARY In our study we tried to evaluate as a public health problem the presence of residual antibiotics such as penicillin G and chloramphenicol in milk. For this purpose 100 milk sample has been collected from various districts of Istanbul between November 1993 and July 1994. Milk samples has been treated with `Thin-Layer Chromatographic and Bioautographic Method / TLCB The technique which has been used in our research was spesific for each only of these antibiotics. No case the residue of penicillin G and chloramphenicol was faund in milk samples. We determinated that 11 % of the samples has antimicrobial subtances, it has been suggested that these substances were the residue of the other antibiotics. A.Xen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleİstanbul`da açık sütlerde penisilin G ve kloramfenikol kalıntılarının araştırılması
dc.title.alternativeResearch on penicillin G and chloramphenicol residues in fresh milk consumed in Istanbul
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPenicillin G
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmIstanbul
dc.subject.ytmChloramphenicol
dc.identifier.yokid44440
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid44440
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess