Elastolizatın çeşitli yöntemlerle izlenmesi
dc.contributor.advisor | Baban, Nevzat | |
dc.contributor.author | Balci, Huriye | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T09:42:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T09:42:47Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/176757 | |
dc.description.abstract | VI. ÖZET Elastin; molekülünde desmozin, izodesmozin, merodesmozin ve lizinonorlösin gibi lizin türevi özel bazı amino asidlerin sağladığı çapraz bağlan içeren bir skleroproteindir, bu nedenle suda çözünmez. Elastinin proteolize uğrayabilmesi için öncelikle bu yapısal durumun bozulması gerekir. Bu duruma elastoliz adı verilir ve öncelikle büyük molekül ağırlıklı peptidlerden ibaret elastoliz ürünleri ortaya çıkar. Elastolizi sağlayan enzim, pankreas kaynaklı olan elastazdır. Elastoliz sonrası oluşan ürünler, hem elastaz hem de diğer proteazlar tarafından proteolize uğratılabilirler. Elastoliz olayı; biuret ve ninhidrin gibi renk reaksiyonları, klasik gravimetrik yöntem, doymuş Na2C03'la bulanıklık testi yanında, bu tez çalışmasında teklif edilen alkolle oluşturulmuş opalesans yöntemiyle de izlenmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu sonuçlara göre, alkolle elastoliz ürünlerinin verdiği opalesansın ölçülmesiyle elastoliz olayının iyi bir biçimde izlenebileceği sonucuna varılmıştır. 58 | |
dc.description.abstract | VII. SUMMARY Elastin is a selenoprotein which involves cross-links provided by some specific amino acids of lysine derivative such as desmosine, isodesmosine, merodesmosine and lysinonorleucine in its molecule and that is why it is insoluble in water. In order for elastin to undergo proteolysis, this structural condition should first be impaired. This is referred to as elastolysis and mainly elaborates products of elastolysis which consist of peptides of great molecular weight. The enzyme which allows to occur elastolysis İs elastase, which is of pancreatic origin. Those products which are formed subsequent to elastolysis may be sustained to proteolysis both by elastase and other proteases. In this thesis attempts were made to observe color reactions such as ninhydrin and biuret by classical gravimetric method, test of turbidity by Na2C03 as well as method of opalescence formed by alcohol as suggested in this study and results assessed accordingly. It was concluded by the results obtained that the process of elastolysis could be traced adequately by measuring the extent of opalescence yielded by products of elastolysis. 59 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Elastolizatın çeşitli yöntemlerle izlenmesi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Elastin | |
dc.subject.ytm | Elastase | |
dc.identifier.yokid | 44837 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 44837 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |