Show simple item record

dc.contributor.advisorAltunçul, Vehbi
dc.contributor.authorBayiroğlu, Fahri
dc.date.accessioned2020-12-08T09:39:16Z
dc.date.available2020-12-08T09:39:16Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/176537
dc.description.abstract47 7. ÖZET Bu araştırmada, yumurtacı tavuklarda yemlerine değişik seviye lerde ilave edilen magnezyumun, yumurta verim ve kalitesi üzerine etkileri incelendi. Materyal olarak 48 haftalık yaşta 280 adet Babcock B-300 ticari hibrit yumurtacı tavuk kullanıldı. Araştırma, biri kontrol olmak üzere her grupta 56 adet tavuk bulunan S grup üzerinde gerçekleştirildi. Deneme 48. ci haftadan 63. cü haftaya kadar olmak üzere 4 ay sür dürüldü. Normal yumurtacı tavuk yemlerine sırasıyla % 0.50, 0.75, 1.00 ve % 1.50 olmak üzere dört farklı seviyede Mg ilaveleri yapılmıştır. Yemle re Mg ilavesi Magnezyum Oksit (MgO) kullanılarak gerçekleştirildi. Besle me ad libitum yapılmıştır. Her gruptan belirlenen 14 tanesinden deneme başında ortasında ve deneme sonunda olmak üzere toplam 3 defa kan alınmıştır. Elde edilen plazmalarda Ca, Mg ve P tayinleri yapılmıştır. Tavuklar grup yemlemesine tabi tutulup, haftada bir yapılan tar- tımlarla yem tüketimi grup ortalaması olarak tespit edildi.48 Gruplarda her gün yumurta verimi kayıtları tutuldu. Yumurtalar haftada bir kere oda sıcaklığında 24 saat bekletildikten sonra tartılıp ağır lıkları saptandı. Gruplardan elde edilen yumurtalardan dört haftada bir 12'şer tane örnek alınarak yumurta özgül ağırlığı, kırılma mukavemeti, kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı tespitleri yapıldı. Araştırmanın son dört haftasında, haftada bir alınan yumurta örnekleri +4°C'de saklanarak Haugh birimi, ak indeksi ve sarı indeksi ölçümleri yapıldı. Yem tüketimi % 1.50 Mg'lu yemle beslenen tavuklarda azalma eğilimi göstermesine rağmen, gruplararasında istatistiki açıdan önemli bir fark görülmemiştir. Çalışmamızda gruplararasında yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yumurta özgül ağırlığı, Haugh birimi, ak indeksi ve sarı indeksi üzerine, ilave Mg'un gruplararasında istatistiki bir önem oluşturmadığı görülmüş tür.
dc.description.abstract49 8. SUMMARY! (Effects of Supplemental Magnesium in Diets of Laying Hens on Egg Production and Egg Quality Parameters) In this study, the effects of supplemental magnesium in diets of laying hens on egg production and egg quality was investigated. Two hundreds and eighty commercial egg-type strains of Babcock B-300 which are 48 weeks of aged were used as material. They were randomly divided into 4 treatmental groups and 1 control group with 56 hens for each group. The experiment were carried out from the week of 48 to the week of 63 and were carried on 4 months. In the experiment, magnesium was respectively added to diets containing 0.50%, 0.75, 1.00 and 1.50 % Mg. Magnesium Oxide was used to provide the supplemental magnesium to layer rations. The feed and water were supplied ad libitum. At the beginning, the middle and the at the end of the experiment, three times were collected blood samples from the 14 of each group. Ca, Mg and P levels in the blood plasma were measured.50 The feed consumption data were recorded each at the weeks of the experiment. Egg production data were recorded throughout the ail days of experimental period. The weights of the eggs were weighed after the eggs were stored 24 hours at the temperature. The eggs which were taken 12 of numbers each group once times at each four weeks were determined specific gravity, breaking strength, shell weight and shell thickness. At the last 4 weeks of the experiment the egg samples were stored at +4°C and determined Haugh unit, egg white index and yolk index of them. The feed consumption among the groups were not statistical significant although the layer fed with 1.5 % supplement Mg were tended to decrease. Layer performance including rate of egg production, egg weight, specific gravity, shell breaking strength, shell thickness, shell weight, Haugh units, egg white index and yolk index was not influenced by the levels of supplementary Mg used in this study.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleSuplemental magnezyumun kanatlılarda yumurta verim ve kalitesine etkisi
dc.title.alternativeEffect of magnesium on egg production and egg quality parameters of laying hens
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmMagnesium
dc.subject.ytmEgg yield
dc.subject.ytmEggs
dc.subject.ytmChickens
dc.identifier.yokid48268
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid48268
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess