Tip II diabetli hastalarda antioksidanların (E vitamini ve C vitamini) nonenzimatik glikozillenmeye ve lipid peroksidasyonu olan etkileri
dc.contributor.advisor | Cengiz, Salih | |
dc.contributor.author | Özpeker, Fatma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T09:36:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T09:36:37Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/176365 | |
dc.description.abstract | ÖZET E vitamini, C vitamini ve glutatyon vücutta antioksidan olarak görev yapmaktadır.Bu çalışmada E vitamini ve C vitamininin diabetin komplikasyonlarından Dİan nonenzimatik glikozillenme ve glutatyon üzerine olan etkileri incelenmiştir. Hasta grubu E vitamini ve C vitamini verilen tip 2 diabetik hastalar,kontrol grubu plasebo verilen tip 2 diabetik hastalardan oluşturuldu. Hastalara vitamin ve plasebo verilmeden önce hastalardan kan alınarak 0. hafta olarak kabul edildi.4. hafta ve 8. haftalarda tekrar hastalardan kan alınarak glikozillenmiş Hb ve glutatyon değerleri saptandı. Glikozillenmiş Hb değerleri Helena Glyco Hb Quik Column kiti kullana rak,glutatyon değerleri kapiller elektroforez kullanılarak saptandı.Literatürde kapiller elektroforezde glutatyon tayini ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. İlk kez bizim çalışmamızda glutatyon tayini kapiller elektroforezde yapılmıştır. E vitamini kullanan hastaların vitamin kullanmadan önceki glikozillenmiş Hb düzeylerine kıyasla 1. ay sonundaki glikozillenmiş Hb düzeylerinde ve 2. ay sonundaki glikozillenmiş Hb düzeylerinde çok ileri düzeyde anlamlı bir azalma, E vitamini kullanmadan önceki glutatyon değerlerine kıyasla 1. ay sonundaki glutatyon düzeylerinde ileri düzeyde anlamlı bir artma ve 2.ay sonundaki glutat yon düzeylerinde çok ileri düzeyde anlamlı bir artma bulunmuştur. C vitamini kullanan hastaların vitamin kullanmadan önceki glikozillenmiş Hb düzeylerine kıyasla l.ay sonundaki glikozillenmiş Hb düzeylerinde ve 2. ay sonundaki gliko zillenmiş Hb düzeylerinde çok ileri düzeyde anlamlı bir azalma, C vitamini kullanmadan önceki glutatyon düzeyleri ile kıyaslandığında l.ay sonundaki glutatyon düzeylerinde anlamlı bir artış bulunmamış ve 2. ay sonundaki glutatyon düzeylerinde anlamlı bir artma bulunmuştur. Plasebo kullanan hastaların plasebo kullanmadan önceki glikozillenmiş Hb düzeyleri ve glutatyon düzeylerine kıyasla l.ay ve 2.ay sonundaki glikozillenmiş Hb düzeylerinde ve glutatyon düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak çalışmamızda diabetli hastalarda E ve C vitamini uygulamalarının hemoglobinin nonenzimatik glikozillenmesini azalttığı ve antioksidan sistemi güçlendirdiği saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | SUMMARY Vitamin E,vitamin C and glutathione are antioxidants.In this study,the effects )f vitamin E and vitamin C administration on nonenzymatic glycolysation of he- noglobin and glutathione content of erythrocyte were investigated. The patients were divided into two groups.The patients in the first group were administered vita- nin E for 60 days at a dose of 300mg/days. Prior to administration of vitamin E / jlasebo,blood samples were taken (0 day). After A period of 1 month and 2 month's )lood samples were taken again. After 2 month's vitamin E administration a time Deriod of 1 month was waited and then vitamin C was administered. The patients in he first group were administered vitamin C for 60 days at a dose of 1 g / day. The 3atients in the second group were administered placebo for 60 days.Prior to admi - listration of vitamin C / placebo blood samples were taken (0 day). After a period of 1 month and 2 month's blood samples were taken again. In the blood samples glycosylated hemoglobin and glutathione were assayed. Helena GlycoHbQuik Column kit was used for glycosylated hemoglobin assay and capillary electropho resis was perfomed for glutathione assay. Capillary electrophoresis has not been previously performed for glutathione analysis. The presented study is the first study utilizing capillary electrophoresis for glutathione analysis. Both after one monyh's and two month's vitamin E usage GHb values were found to be very significantly decreased and glutathione values very significantly increased.Both after one month's and two month's vitamin C usage GHb values were found to be very significantly decreased. Whereas glutathione values were found to be significantly increased in the patienth only after two month's vitamin C usage. To conclude, administration of vitamin E and vitamin C to patients with Diabetes mellitus type 2, caused a decreased in nonenzymatic glycosylation of hemoglobin and also potentiated the antioxidant system a reflected by increased glutathione values. -43- | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Tip II diabetli hastalarda antioksidanların (E vitamini ve C vitamini) nonenzimatik glikozillenmeye ve lipid peroksidasyonu olan etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of antioxidants (Vitamin E and vitamin C) to nonenzymatik glycosylation and lipid peroxidation in patients with diabetes mellitus type 2 | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus-type 2 | |
dc.subject.ytm | Glutathione | |
dc.subject.ytm | Vitamin E | |
dc.subject.ytm | Ascorbic acid | |
dc.subject.ytm | Glycosylation | |
dc.subject.ytm | Lipid peroxidation | |
dc.identifier.yokid | 48085 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 48085 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |