dc.contributor.advisor | Ömer, Beyhan | |
dc.contributor.author | I. Mahmoud, Najma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T09:36:12Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T09:36:12Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/176279 | |
dc.description.abstract | ÖZET Meme kanseri nedenleri arasında lipit peroksidasyonunun düşünül meye başlanması; çalışmaları, çeşitli besinsel antioksidanların kanser oluşumu üzerine etkilerini araştırmaya yönlendirmiştir. Biz de bu deneysel meme kanseri çalışmasında, güçlü bir serbest radikal tutucu olan ve yüksek dozda verildiğinde immün sistemi güçlendiren E vitaminini oral ve i.p. vererek meme kanseri üzerine etkilerini birbirleriyle kıyaslayarak incelemek istedik. Bunun için, çalışmamızı 53-55 günlük Spraque-Dawley türü dişi sıçanları 6 gruba ayırarak düzenledik. Grup 1: Kontrol, Grup 2: İki kez i.v. MNU (50 mg/kg), Grup 3: E vit. (P0) (900 mg/kg yem) kontrol, Grup 4:. E vit.(PO) + MNU, Grup 5: E vit. (i.p.) (75 mg/kg) kontrol, Grup 6: E vit (i.p.) + MNU. Deneysel çalışmalarımızı ise, iki grupta topladık: 1) 2. MNU verilmesinden 1 ay sonra alınan kanda Hb, Hct, LP ve LBSA düzeyleri, 2) Tümör oluşumundan sonra kalplerinden kan alınarak Hb, Hct, LP, LBSA, E vit., C vit. ve serüloplazmin düzeylerini inceledik. Bulgularımıza göre; 1) Hb ve Hct düzeyleri kendi kontrollerine göre incelendiğinde anlamlı bir farklılık görülmedi. 2) 2. MNU 'dan 1 ay sonraki plazma lipit peroksidasyon düzeylerinde, grup 2, grup l'e göre (p<0.001); grup 4, grup 3'e göre (p<0.05); grup 6, grup 5 'e göre (p<0.02) kıyaslandığında anlamlı artışlar bulunmuştur. Deney sonunda yapılan plazma LP düzeylerinde ise anlamlı olmayan hafif farklılıklar saptanmıştır. 3) İlk çalışmada incelenen plazma LBSA düzeylerinde grup 2'nin grup l'e göre (p<0.01); grup 6'nın grup 5'e göre (p<0.001) kıyaslanmasında anlamlı artışlar saptanmıştır. Deney sonunda yapılan plazma LBSA düzeylerinin ise grup 2'nin grup l'e göre (p<0.01); grup 4 'ün grup 3'e göre (p<0.05) anlamlı olarak arttığı görülmüştür.4) Deney sonunda incelenen E vitamini düzeylerinin kendi kontrolleriyle kıyaslanmasında anlamlı olmayan azalmalar, E vit. alan grupların grup 1 ile kıyaslanmasında ise grup 3 (p<0.02) ve grup 5 'de (p<0.01) anlamlı artışlar bulunmuştur. 5) Deney sonunda yapılan C vit. düzeylerinin kendi kontrolleriyle kıyaslanmasında anlamlı olmayan azalmalar görülmüştür. 6) Plazma serüloplazmin düzeylerinin incelenmesinde grup 2'nin grup l'e göre (p<0.001); grup 4'ün grup 3'e göre (p<0.02) kıyaslanmasından anlamlı artışlar saptanmıştır. 7) Gruplardaki tümör görülme oranı incelendiğinde; sadece MNU verilen grupta %87.5; MNU'yla birlikte oral E vit. verilen grupta %44.44, MNU'ya ilaveten i.p. E vitamini verilen grupta %0 oranında tümör saptanmıştır. Sonuç olarak; yaptığımız çalışmada, i.p. verilen E vitamini tümör oluşumunu oral verilen E vitaminine göre daha büyük oranda inhibe etmesine rağmen, uygulama şekli ve doza bağlı belirtiler göstermesi, farklı dozlarla daha ileri çalışmalar yapılmasını gerektirmektedir. | |
dc.description.abstract | 42 SUMMARY Effects of various nutritional antioxidants on carcinogenesis have widely been studied nowadays, since lipid peroxidation is thought to be among causes of the breast cancer. We designed a study on an animal model, in order to investigate the comparative effects of vitamin E, a strong free-radical scavenger and immune-stimulant at high doses, on breast cancer when administrated either orally or i.p. Spraque-Dawley female rats, 53-55 days old, were used for the study. Animals were divided into six groups as follows: Groups Treatment Group 1 Control Group 2 Methyl nitroso urea (MNU) injection (i.v., 50 mg/kg) Group 3 Vit.E (P.0) administration (900 mg/kg rat chow) (Control) Group 4 Vit E (P.0) + MNU (i.v.) Group 5 Vit E (i.p.) injection (75 mg/kg body weight) (Control) Group 6 Vit E (i.p.) + MNU (i.v.) In the course of the experimental period, blood was taken from tail of animals following the second MNU injection, and Hb, Hct, LP, LBSA levels were measured. Animals were sacrificed when the tumour tissue was noticed by palpation and their blood was collected by cardiac venipuncture. In addition to the biochemical analysis mentioned above, vit E, vit C and ceruloplasmin levels were also measured. a) Hb and Hct levels remained unchanged when compared to corresponding control. b) Plasma lipid peroxidation (LP) which expressed as MDA levels showed significant differences one month after the second MNU injection, before the sacrification. In groups 2, 4 and 6, mean values were significantly high when compared to groups 1, 3 and 5, respectively. On the other hand,, plasma LP levels were found slightly but nonsignificantly altered at the end of experimental period.43 c) LBSA levels were found Increased in group 2 and 6 both during and at the end of expxeriment, and in group 4, at the end of experiment. d) Although vitamin E administrations caused increases in blood vitamin levels, experimental groups had diminished antioxidant vitamin (E + C) levels when compared to corresponding controls. Plasma ceruloplasmin levels, on the other hand, were found to be increased in all experimental groups with regard to their controls. When tumour incidence in all groups was calculated, the highest incidence was seen in the animals which received MNU only (87.5%) Vit E administrations either reduced the incidence (44.44% in group 4), or completely prevented the tumour formation (none in groups 6), the latter being the i.p. administered group. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Deneysel meme kanseri oluşumu ile E vitamininin ilişkisi | |
dc.title.alternative | Correlation between E experimental breast carcinogenesis and vitamin E | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Breast neoplasms | |
dc.subject.ytm | Vitamin E | |
dc.identifier.yokid | 48087 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 48087 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |