Show simple item record

dc.contributor.advisorAytepe, Fatma Zeynep
dc.contributor.authorGürsoy (Çağlar), Gül
dc.date.accessioned2020-12-08T09:31:45Z
dc.date.available2020-12-08T09:31:45Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/176062
dc.description.abstract65 ÖZET Erythritolün çürük önleyici özelliklerini değerlendirmek amacıyla xylitolle karşılaştırmalı olarak incelendiği bu çalışmada, aynı çocuk yuvasında kalan ve aynı diyetle beslenen, 5,5 yaşında 14 adet denekle kısa süre li bir klinik çalışma yapılmıştır. Çift kör yöntemi uygulanan bu çalışmada 3 gün boyunca oral hijyen girişimleri yasaklanarak, deney solüsyonları ile günde 5 kez l'er dakika ağız çalkalamaları yaptırılmıştır. Deney sonunda deneklerin dişleri üzerinde biriken plak miktarı ve bu plaktaki M.S.nın miktarı değerlendirilmiş ayrıca bu poliollerin, plak ta şekerin neden olduğu pH düşmesine karşı bir direnç oluşturup oluştur madığı ve erythritol ve xylitole karşı mikrobial dental plakta zamanla bir adaptasyon meydana gelip gelmediği incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulguların ışığı altında, erythritolün xyli- tolünkine benzer bir çürük önleyici etkiye sahip olduğu söylenebilirse de kesin bir kanıya varmak için bu konunun değişik yönleri ile ilgili daha pek çok araştırmaya gerek vardır.
dc.description.abstract66 SUMMARY In order to evaluate the caries preventing properties of erythritol, this study is conducted in 5,5 year old 14 institutionalized children having the same diet. In this double blind short term clinical study children were refrained from oral hygiene procedures for 3 days and rinsed their mouth with the test solution five times a day for one minute. At the end of the experimentation period, amount of the accumulated plaque and the streptococcus mutans counts in it were evaluated. Also whether a resistance of those poliols occured against a pH drop like in sucrose or an adaptation in the plaque towards erythritol and xylitol were investigated. Main conclusion of this presnet study is it can be claimed that erythritol has a caries preventing activity like xylitol, but in order to establish this result, many other aspects of this topic needs further investigation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleYeni bir şeker alkolü olan Erythritol` ün çürük önleyici özelliklerinin Xylitol ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmErythritol
dc.subject.ytmXylitol
dc.subject.ytmCariostatic agents
dc.subject.ytmDental caries
dc.identifier.yokid48671
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid48671
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess