Marmara Denizi ve Karadeniz`de avlanan bazı çift kabuklu yumuşakçaların mikrobiyolojik özellikleri üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Bostan, Kamil | |
dc.contributor.author | Ulca, Ayşenur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T09:30:28Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T09:30:28Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/175982 | |
dc.description.abstract | 7- ÖZET Bu çalışmada;Marmara Denizi Çevresinden avlanılan,28 kum midyesi (Chamaleagallina), 16 deniz midyesi (Myf/'/us galloproviancialis), 3 istiridye (Ostrea edulis) olmak üzere toplam 47 canlı ürün ve 50 deniz suyu örneği, fekal koliform, E.coli, Salmonella ve Pseudomonas spp. yönünden incelenmiştir. Örneklerde, %94 oranında, fekal koliform,%65 oranında E.coli ve %86 oranında Pseudomonas spp. bulunmuştur. Salmonella spp. ise hiç bir örnekten izole edilememiştir. Bu sonuçlar avlanma sahalarında yoğun bir fekal kirlenme olduğunu, buna bağlı olarak çift kabuklu deniz ürünlerininde yüksek sayıda fekal kontaminantlar taşıdığını göstermektedir. 32 | |
dc.description.abstract | 8- SUMMARY In this study, 97 samples are investigated which were collected from Marmara Sea. These samples are 47 clams (Chamalea gallina)^6 mussels (Mytilus galloproviancialis), 3 oysters (Ostrea edulis) and 50 sea water samples. All the sarnies were tested fecal coliform, E.coli, Salmonella spp. and Pseudomonas spp. Fecal coliform 98 %, E.coli 65%, Pseudomonas spp. 86% were identified. Salmonella was not isolated from any sample. Results indicate an intensive pollution on main fishing areas. Therefore it is possible to conclude that shellfish are infasted by high level of fecal contaminant. 33 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Marmara Denizi ve Karadeniz`de avlanan bazı çift kabuklu yumuşakçaların mikrobiyolojik özellikleri üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | A Study of microbiological characteristic of some shellfish which were fished in Marmara and Black Sea | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Sea water | |
dc.subject.ytm | Oysters | |
dc.subject.ytm | Shellfish | |
dc.subject.ytm | Mussels | |
dc.identifier.yokid | 48709 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 48709 | |
dc.description.pages | 35 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |