Yem hammadelerinde fumonizinlerin nitel ve nicel belirlenmesi üzerine çalışmalar
dc.contributor.advisor | Şener, Süleyman | |
dc.contributor.author | Sencer, Ebru | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T08:43:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T08:43:20Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/173024 | |
dc.description.abstract | 6. ÖZET Son 13 yılda yapılmış olan çalışmalar, günümüzde fumonizinler nedeniyle mısır ve mısır ürünleri içeren hayvan yemleri ve insan gıdalarının hayvan ve insan sağlığı için sorunlara neden olabileceğini göstermiştir. Türkiye'de hayvan yemi, yem hammaddesi ve insan gıdası olarak kullanılan mısır ve mısır ürünlerinde fumonizin kirliliği açısından yeterli sayıda çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada, mısırlarda fumonizinleri araştırmak amaçlanmıştır. Toplam 50 mısır örneği, Karadeniz bölgesinde Samsun ili Kavak, Çarşamba ilçesi ve Marmara bölgesinde İzmit'ten toplatılmış ve fumonizinlerin kalitatif ve kantitatif ölçümü için HPLC yöntemi ile analiz edilmiştir. 10, 20, 40 ng standartların geri elde edilebilirlik yüzdesi FE^ için ortalama % 100.07 ve FB2 için ortalama % 76.72 arasında bulunmuştur. Çalışmada deteksiyon limiti ise 37.20 ppb (ng/g)'dır. Bununla birlikte, mısır örneklerine fumonizin standartları katılmış ve geri kazanım FBı için % 80.26 ve FB2 için % 69.84 olarak elde edilmiştir. Toplam 50 mısır örneğinin analizi sonunda tüm örneklerde FBt (ortalama 312.749 ng/g) ve yalnızca örneklerin ikisinde FB2 (ortalama 179.6 ng/g) elde edilmiştir. Sonuç olarak, bildirilen bölgelerden toplanan ve çalışmamızda kullanılan mısırlarda fumonizin bulunduğu ancak genelde bu miktarlar NOEL sınırları arasında yer aldığından hayvan ve insan sağlığı için sorun yaratabilecek düzeylerin altında olduğu sonucuna varıldı. 43 | |
dc.description.abstract | 7. STUDIES ON THE QUALITATIVE AND QUANTITATIVE DETERMINATIONS OF FUMONISINS IN THE RAW MATERIALS OF FEEDS Studies done within the last 13 years had shown that, in our days, animal feed and human food consisting of corn and corn based products can cause problems for animal and human health due to the fumonisins. In Turkey, studies regarding with the contamination of corn and corn based products that used as animal feed, raw material in manufacturing of animal feed and human food with fumonisins are inadequate. In this study, we aimed to research about the fumonisins in corns. Total of 50 corn samples from Çarşamba, Kavak in Samsun city in Black see region and İzmit city in Marmara region had been collected and analysed by HPLC method for qualitative and quantitative measurement of fumonisins. The recovery means 10, 20, 40 ng standards had been found 100.07 % for FB, and 76.72 % for FB2. Limit of detection was 37.20 ppb (ng/g). Also fumonisin standards (FBt and FB2) were added to samples of corn, and a recovery (spike) 80.26 % for FBt and 69.84 % for FB2 were obtained. As a result of the analysis of 50 corn samples, all samples were found containing FBt (mean 312.749 ng/g) and only two samples were found containing FB2 (mean 179.6 ng/g). As a conclusion, the samples of corn collected from the mentioned regions and used in our study were found containing FBt and FB2. However, the amounts of FB, and FB2 so obtained stay below the level that considered harmful for animal and human health since their amounts lie within the NOEL (No Observed Effect Level) limits. 44 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Yem hammadelerinde fumonizinlerin nitel ve nicel belirlenmesi üzerine çalışmalar | |
dc.title.alternative | Studies on the qualitative and quantitative determinations of fumonisins in raw materials of feeds | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 105352 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 102831 | |
dc.description.pages | 51 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |