Interpreting an intact kitchen context from Middle Bronze Age Alalakh: Its organization and function
dc.contributor.advisor | Türkkan, Kutlu Aslıhan | |
dc.contributor.advisor | Gates, Marıe Henriette | |
dc.contributor.advisor | Pulhan, Gül | |
dc.contributor.author | Bulu, Müge | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T07:53:33Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T07:53:33Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/169216 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışması, Tell Atchana/Alalakh kazısı 2009 sezonunda açığa çıkartılan ve Orta Tunç Çağı?na tarihlenen bir saray mutfağını değerlendirmektedir. Büyük ölçüde çanak çömlek grupları olmak üzere mekanın mimarisini ve buluntu guruplarını inceleyen bu araştırma kapsamında, günlük yaşantının önemli bir kısmını oluşturan saray mutfağının nasıl düzenlendiğini anlamak hedeflenmiştir. Yapının yangına maruz kalmış olması nedeni ile ender olarak bulunan iyi koruna gelmiş ortamda, çanak çömlek grupları ve dağılımına göre yemek hazırlıklarının nasıl yapıldığı ve bir mutfak alanın nasıl düzenlendiği incelenmektedir. Buna ek olarak, saray mutfağının muhtemel tarihlerini tespit etmek üzere, ele geçirilen çanak çömlek repertuarı Suriye ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki farklı yerleşkelerden elde edilen çanak çömlek grupları ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma, hakkında kısıtlı bilgi sahibi olduğumuz Alalakh şehrinin erken Orta Tunç tabakalarının daha iyi anlaşılmasına ve bir Orta Tunç Çağı sarayındaki yemek kültürünün ayrıntılarının kavranmasına katkı sağlamaktadır. | |
dc.description.abstract | This thesis interprets an intact kitchen context belonging to the Middle Bronze Age palace at ancient Alalakh/Tell Atchana that was excavated during the 2009 season. By examining its architecture and artifact assemblages, with a particular attention to the pottery repertoire, this thesis aims to comprehend how an ancient palace kitchen was organized and how it could reflect an essential part of daily life at a palace. Using the rare opportunity of having an intact context, this research examines the structure of a kitchen space and the nature of food preparation according to the attributions of the pottery assemblage and its distribution. In addition, this study seeks a possible date for this kitchen by comparing its pottery assemblage to those of various sites from different regions of Syria and southern Anatolia. It will contribute to comprehend the little-known earlier Middle Bronze phases of Alalakh and provide an insight to the possible foodways at a Middle Bronze Age palace. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Arkeoloji | tr_TR |
dc.subject | Archeology | en_US |
dc.title | Interpreting an intact kitchen context from Middle Bronze Age Alalakh: Its organization and function | |
dc.title.alternative | Antik Alalakh'ta bir antik Orta Tunç saray mutfağını yorumlamak: Mekanın düzeni ve kullanım amacı | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Arkeoloji ve Sanat Tarihi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Aççana Tumulus | |
dc.subject.ytm | Kitchen | |
dc.subject.ytm | Kitchen equipment | |
dc.subject.ytm | Kitchen wares | |
dc.subject.ytm | Palaces | |
dc.subject.ytm | Hatay-Alalah | |
dc.subject.ytm | Middle Bronze Age | |
dc.identifier.yokid | 10000275 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KOÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 419562 | |
dc.description.pages | 251 | |
dc.publisher.discipline | Arkeoloji Bilim Dalı |