Show simple item record

dc.contributor.advisorTürkkan, Kutlu Aslıhan
dc.contributor.advisorGates, Marıe Henriette
dc.contributor.advisorPulhan, Gül
dc.contributor.authorBulu, Müge
dc.date.accessioned2020-12-08T07:53:33Z
dc.date.available2020-12-08T07:53:33Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/169216
dc.description.abstractBu tez çalışması, Tell Atchana/Alalakh kazısı 2009 sezonunda açığa çıkartılan ve Orta Tunç Çağı?na tarihlenen bir saray mutfağını değerlendirmektedir. Büyük ölçüde çanak çömlek grupları olmak üzere mekanın mimarisini ve buluntu guruplarını inceleyen bu araştırma kapsamında, günlük yaşantının önemli bir kısmını oluşturan saray mutfağının nasıl düzenlendiğini anlamak hedeflenmiştir. Yapının yangına maruz kalmış olması nedeni ile ender olarak bulunan iyi koruna gelmiş ortamda, çanak çömlek grupları ve dağılımına göre yemek hazırlıklarının nasıl yapıldığı ve bir mutfak alanın nasıl düzenlendiği incelenmektedir. Buna ek olarak, saray mutfağının muhtemel tarihlerini tespit etmek üzere, ele geçirilen çanak çömlek repertuarı Suriye ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki farklı yerleşkelerden elde edilen çanak çömlek grupları ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma, hakkında kısıtlı bilgi sahibi olduğumuz Alalakh şehrinin erken Orta Tunç tabakalarının daha iyi anlaşılmasına ve bir Orta Tunç Çağı sarayındaki yemek kültürünün ayrıntılarının kavranmasına katkı sağlamaktadır.
dc.description.abstractThis thesis interprets an intact kitchen context belonging to the Middle Bronze Age palace at ancient Alalakh/Tell Atchana that was excavated during the 2009 season. By examining its architecture and artifact assemblages, with a particular attention to the pottery repertoire, this thesis aims to comprehend how an ancient palace kitchen was organized and how it could reflect an essential part of daily life at a palace. Using the rare opportunity of having an intact context, this research examines the structure of a kitchen space and the nature of food preparation according to the attributions of the pottery assemblage and its distribution. In addition, this study seeks a possible date for this kitchen by comparing its pottery assemblage to those of various sites from different regions of Syria and southern Anatolia. It will contribute to comprehend the little-known earlier Middle Bronze phases of Alalakh and provide an insight to the possible foodways at a Middle Bronze Age palace.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectArkeolojitr_TR
dc.subjectArcheologyen_US
dc.titleInterpreting an intact kitchen context from Middle Bronze Age Alalakh: Its organization and function
dc.title.alternativeAntik Alalakh'ta bir antik Orta Tunç saray mutfağını yorumlamak: Mekanın düzeni ve kullanım amacı
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentArkeoloji ve Sanat Tarihi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAççana Tumulus
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmKitchen equipment
dc.subject.ytmKitchen wares
dc.subject.ytmPalaces
dc.subject.ytmHatay-Alalah
dc.subject.ytmMiddle Bronze Age
dc.identifier.yokid10000275
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityKOÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid419562
dc.description.pages251
dc.publisher.disciplineArkeoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess