Social position and cultural omnivorousness in Turkey: Evidence from a mixed method study
dc.contributor.advisor | Rankın, Bruce Howard | |
dc.contributor.author | Öktem, Cansu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T07:50:16Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T07:50:16Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/168887 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Türkiye'de kişilerin sosyal konumu ile kültürel zevk ve tercihlerine dayanarak, kültürel tüketim biçimleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Türkiye'nin tarihsel sürecine dayanarak onu diğer ülkelerden farklı kılan özellikleri tartışılmaktadır. Ülke genelinde yapılmış niceleyici (kantitatif) anket analizi ile İstanbul içinde yapılmış kalitatif derinlemesine görüşme analizine dayanarak daha çok batı ülkeleriyle bağıntılı kültürel oburluk eğilimlerinin Türkiye'deki görülüp görülmediğine dair kanıt aranmaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı sosyal grupların kültürel eğilimlerine bakılarak, günümüz Türkiye'sinde kültürel oburluğun bulunup bulunmadığını ve kültürel oburluğun ne anlam ifade ettiğini incelemektir. Çalışmanın temel merakı kültürel tüketim bağlamında yeni bir sosyal sınıflandırma biçimi olan kültürel oburluk tartışmasında Türkiye'nin nerede durduğunu ve bu kültürel eğilimin sosyal tabakalaşmada ne gibi sınırlar çizdiğini anlamaktır. Kültürel tüketimin yeni biçimi olan kültürel oburluk, elit ve popüler kültüre ait olan farklı kültürel aktivitelerin katılım sıklığına, zevk ve tercihlere ve kültürel aşinalığa dayanan sorular ile analiz edilmektedir. Sonuçlar Türkiye'de kültürel oburluk adına kanıt olduğunu göstermektedir. Kültürel oburluk daha çok eğitimli, ekonomik ve sosyal olarak üst sınıfa ait genç nesilde görülmektedir.Anahtar Sözcükler: kültürel oburluk, popüler kültür, üst kültür, sosyal konum,sosyal sınıf, kültürel tüketim, kültürel tercih ve zevkler, kültürel katılım, kültürelaşinalık, Türkiye. | |
dc.description.abstract | This study examines the relationship between social position and cultural engagement patterns, in terms of cultural taste and preferences in Turkey. What makes the Turkish case different from other countries is discussed in light of the historical background. Using data from a national survey and qualitative in-depth interviews conducted in Istanbul, the evidence for cultural omnivorousness, a pattern common to contemporary Western countries, is examined. By looking at cultural consumption tendencies among different social groups in Turkey the aim of this study is to determine whether omnivorousness is present and to explore its meaning in contemporary Turkey. The main concern of this thesis is where Turkey stands on the omnivore debate and whether, as elsewhere, that cultural pattern represents a cultural boundary that shores up the system of social stratification. Cultural omnivorousness, as a new form of cultural engagement, is analyzed through participation in cultural activities, taste preferences, and familiarity or knowledge of cultural items, including those addressing highbrow elite and popular mass culture. Based on the results, evidence of omnivorousness in Turkey is found, and is more prevalent among more educated younger adults, who also have a higher aggregate income and occupational status in Turkey.Keywords: cultural omnivorousness, popular culture, high culture, social position,social class, cultural engagement, cultural taste, cultural participation, culturalfamiliarity, Turkey | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Sosyoloji | tr_TR |
dc.subject | Sociology | en_US |
dc.title | Social position and cultural omnivorousness in Turkey: Evidence from a mixed method study | |
dc.title.alternative | Türkiye'de sosyal konum ve kültürel omnivorluk: Çalışmada karma yöntem ile elde edilen bulgular | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Sosyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Popular culture | |
dc.subject.ytm | Upper-middle class | |
dc.subject.ytm | Consumption culture | |
dc.subject.ytm | Social status | |
dc.subject.ytm | Cultural consumption | |
dc.identifier.yokid | 10049408 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KOÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 375412 | |
dc.description.pages | 123 | |
dc.publisher.discipline | Sosyoloji Bilim Dalı |