Örgütsel bağlılık ve yenilik yönetimi ilişkisi: Mutfak personeli üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Sü Eröz, Sibel | |
dc.contributor.author | Gürsel, Ünal | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T07:48:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T07:48:38Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/168718 | |
dc.description.abstract | Günümüz ekonomisi, işletmeleri diğerlerinden farklı olmaya zorlamaktadır. Özellikle hizmet sektöründe farklı olabilen ve katma değer yaratabilen şirketler kalıcı olabilmektedir. Bunun yanı sıra örgütler hangi amaçla kurulmuş olursa olsunlar, amaçlarına hizmet edecek en önemli üretim unsuru insandır. İşletmeler her daim bu üretim unsurunu etkin bir şekilde kullanarak iş verimliliğini ve dolayısı ile karlılıklarının artırılmasını amaçlamaktadırlar. İş verimliliğinin artırılmasında ise çalışanın işletmeye olan bağlılığı önem kazanmaktadır. İşletmeye olan bağlılığın işletmedeki yenilik ve yenilik ile ilgili çalışmaları artıracağı düşünülmektedir. Çalışmada öncelikli olarak kavramlar ile ilgili literatür çalışması yapılmıştır. Bu bağlamda; ilk bölümde örgütsel bağlılık kavramı, ikinci bölümde yenilik kavramı detaylı olarak incelenmiş konu ile ilgili araştırmalar ortaya konulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümü, örgütsel bağlılık ve yenilik yönetimi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile turizm sektöründe yer alan mutfak personeline yönelik uygulama çalışmasından oluşmaktadır. Uygulamada veriler anket vasıtası ile elde edilmiş ve örgütsel bağlılık ile yenilik yönetimi arasındaki ilişki olup olmadığının tespiti için korelasyon analizinden faydalanılmış ve yapılan analiz sonucunda örgütsel bağlılık ve yenilik yönetimi arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, yenilik yönetimi, yiyecek ve içecek, mutfak personeli. | |
dc.description.abstract | Businesses are encouraged to differentiate in today's economic conditions. Especially in the service sector, businesses that can survive are those that can differentiate and create added-value. Irrespective of the goals of the organizations, human resources represent the most essential production factor. Businesses aim to utilize their human resources efficiently to increase productivity and eventually profitability. The commitment of the personnel plays an important role in increasing productivity and is thought to also stimulate innovation efforts in the organization. This study starts with a literature review of the key concepts and a discussion of the prior literature. The first section reviews the concept of organizational commitment and the second section reviews the concept of innovation in detail. The third section presents a correlational analysis of the relationship between organizational commitment and innovation. The data for this analysis was obtained by a survey of kitchen personnel. The results of the analysis show that there is a moderate positive correlation between organizational commitment and innovation.Keywords: Organizational commitment, innovation management, food and beverage, kitchen personnel. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Örgütsel bağlılık ve yenilik yönetimi ilişkisi: Mutfak personeli üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | The relationship between organizational commitment and innovation management: A survey study of kitchen personnel | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Food and beverage services | |
dc.subject.ytm | Hotel personel | |
dc.subject.ytm | Innovation | |
dc.subject.ytm | Organizational commitment | |
dc.subject.ytm | Management | |
dc.subject.ytm | Innovative behaviour | |
dc.subject.ytm | Kitchen | |
dc.identifier.yokid | 10144553 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 460591 | |
dc.description.pages | 184 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |