Hatay ilinde sofralık balık ticareti yapan işletmelerden alınan gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss (walbaum, 1792))`nda bakteriyel kontaminasyonun ve paraziter patojenlerin araştırılması
dc.contributor.advisor | Yıldırım, Yasemin Bircan | |
dc.contributor.author | Karasu, Naci | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T07:10:17Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T07:10:17Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-02-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/165195 | |
dc.description.abstract | Araştırmada, Hatay ilinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) restoran işletmeciliği yapan 4 farklı ticari işletmeden 10 ay süresince (Eylül 2015-Haziran 2016) alınan toplam 480 adet numunede çalışmalar yapılmıştır. Balıklar paraziter incelemenin yanısıra mikrobiyolojik olarak da analizlere tabi tutulmuştur. Toplam mezofilik aerob mikroorganizma, psikrofil mikroorganizma, koliform grubu bakteri ve Escherichia coli, Staphylococcus mikroorgazimaları ile maya-küflerin varlığı araştırılmıştır. Parazitik incelemeler sonucunda yapılan çalışmada 480 adet örnekten 14 adet balıkta deriden alınan kazıntılarda Tricodina sp. rastlanmıştır. Toplam enfeste balık sayısı %2,916 olarak belirlenmiştir. İstasyonlara göre verilecek olursa 1. İstasyonda %4,16, 2. İstasyonda % 3,33, 3. İstasyonda %1,66, 4. İstasyonda ise % 2,5enfestasyon oranı gerçekleşmiştir. Toplam mezofilik aerob mikroorganizma aylara göre en yüksek Eylül ayında 1 nolu işletmede 4,5 log10 kob/cm2 ve Nisan ayında 4. İşletmede 1,6 log10 kob/cm2 bulunmuştur. Psikrofil mikroorganizmalar ortalamada <1,0 log10 kob/cm2 olarak bulunmuştur. Değerlerimiz bütün aylarda de düzey <1,0 log10 kob/cm2 olarak bulunmuştur. Escherichia coli tespit edilememiştir. Staphylococcus grubu incelenen örneklerde ortalama olarak ise 1,9 log10 kob/cm2 ve <1,0 log10 kob/cm2 değerlerinde bulunmuştur. Maya-küflerin en az ortalama olarak 1,30 log10 kob/cm2 seviyesinde, Şubat ayında 3 nolu işletmede ayında ise 2,1 log10 kob/cm2 olduğu tespit edilmiştir. Halk sağlığı için herhangi bir sorun görülmemekle birlikte istasyonlar periyodik olarak kontrol edilmelidir. | |
dc.description.abstract | In the study, a total of 480 samples were collected from 4 different commercial establishments operating on the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) restaurants in Hatay Province during 10 months (September 2015-June 2016). Fish are subjected to microbiological analyzes as well as parasitic examinations. Scrapings from the skin of 14 fish Tricodina sp. have been found. The number of total infested fish %2,916 has been identified. In the samples the presence of mesophilic aerob microorganism, psychrophile microorganism, coliform bacteria, Staphylococcus microorganisms and yeast-mould were determined. Total mesophilic aerobic microorganism was highest in September, 4,5 log10 cfu / cm2, Psychrophil microorganisms were found to be <1,0 log10 cfu / cm2 in average. Our coliform group values were found to be <1,0 log10 cfu / cm2 in all months. Escherichia coli could not be detected. Staphylococcus was found to have mean values of 1,9 log10 cfu / cm2 and <1,0 log10 cfu / cm2 in the samples examined. It has been determined that the yeast molds have a logarithmic mean of at least 1,30 log10 cfu / cm2 and 2,1 log10 cfu / cm2 in the month of operation in February. These trout samples couldn't cause a potential risk for public health those farms must be controlled periodically. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Parazitoloji | tr_TR |
dc.subject | Parasitology | en_US |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Hatay ilinde sofralık balık ticareti yapan işletmelerden alınan gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss (walbaum, 1792))`nda bakteriyel kontaminasyonun ve paraziter patojenlerin araştırılması | |
dc.title.alternative | The investigation of bacterial contamination and parasitic pathogenes in the some commercial rainbow trout (oncorhynchus mykiss (walbaum, 1792) restaurants in Hatay | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-14 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10139393 | |
dc.publisher.institute | Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 463025 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |