Show simple item record

dc.contributor.advisorGüntaş, Gülcan
dc.contributor.authorGündüz, Raşide
dc.date.accessioned2020-12-08T07:05:14Z
dc.date.available2020-12-08T07:05:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/164675
dc.description.abstractBu araştırma, sağlık çalışanlarının geçirdiği iş kazaları, çalışan sağlığı güvenliği kültürü ve bunları etkileyen faktörleri inceleyen tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma Trakya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan 252 sağlık çalışanı üzerinde yapılmıştır. Verilerin toplanmasında `Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Kültür Ölçeği` kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin değerlendirilmesinde SPSS 23.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler IBM-SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Sonuçlar p<0,05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Çalışanların %40,9'u iş kazası geçirdiğini, kaza geçirenlerin % 84,5'i kesici ve delici alet yaralanmaları, % 36,9'u kan ve vücut sıvılarına maruz kalma, % 33'ü kas iskelet yaralanması geçirdikleri sonucuna ulaşıldı. Çalışan sağlığı ve güvenliği kültürü ölçeğinin alt boyut ortalamaları incelendiğinde; enfeksiyonu önleme 3,82±0,82, yönetim politikaları 3,36±0,80, sağlık taramaları 3,06±0,93, kimyasal madde güvenliği 3,45±0,92, güvenlik eğitimleri 3,52±0,88, şiddeti önleme 3,24±0,96, gıda güvenliği 2,89±1,14, düşmeyi önleme 2,93±1,12 olarak bulundu. Çalışmamızın sonucunda kurumun verdiği hizmet içi eğitim ile iş kazalarını önlemeye yönelik önerilen yöntemleri yeterli bulanlar ile meslekleriyle ilgili sendika veya derneklere üye olanların genel olarak iş sağlığı ve güvenliği algı ölçeğinin yüksek olduğu görüldü.
dc.description.abstractThis research is a descriptive study examining occupational accidents, health and safety culture of health workers and the factors affecting them. The research was carried out on 252 health care professionals working in Trakya University Training and Research Hospital. `Employee Health and Safety Culture Scale` was used to collect data. SPSS 23.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used to evaluate the data collected in the study. The data obtained from the research were analyzed with IBM-SPSS 22.0 package program. Results p <0.05 was considered statistically significant. It was concluded that 40.9% of the employees had an occupational accident, 84.5% of those who had an accident were injured by cutting and penetrating tools, 36.9% had exposure to blood and body fluids, and 33% had musculoskeletal injuries. When the sub-dimension averages of the employee health and safety culture scale were examined; infection prevention 3.82 ± 0.82, management policies 3.36 ± 0.80, health screening 3.06 ± 0.93, chemical safety 3.45 ± 0.92, safety training 3.52 ± 0.88 , severity prevention was 3.24 ± 0.96, food safety was 2.89 ± 1.14 and fall prevention was 2.93 ± 1.12. As a result of our study, it was seen that the occupational health and safety perception scale was found to be high among those who found the recommended methods to prevent occupational accidents and members of trade unions or associations related to their professions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleSağlık çalışanlarında görülen iş kazalarının değerlendirilmesi (T.Ü. Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği)
dc.title.alternativeEvaluation of occupational accidents in health workers (case of T. U. Education and Research Hospital)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-15
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHealth personnel
dc.subject.ytmOccupational accidents
dc.subject.ytmAccidents
dc.subject.ytmWork safety
dc.subject.ytmSecurity
dc.subject.ytmOccupational health
dc.identifier.yokid10245625
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid576126
dc.description.pages118
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess