Çukurova kıraç koşullarında yetiştirilebilecek fiğ (Vicia sativa L.) + arpa (Hordeum vulgare L.) karışımında en uygun karışım oranının saptanması üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Tükel, Tuncay | |
dc.contributor.author | Yilmaz, Erol | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:43:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:43:31Z | |
dc.date.submitted | 1985 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/162569 | |
dc.description.abstract | -46. ÖZET Bu çalışma, Çukurova kıraç koşullarında pamuk- pamuk veya buğday- pamuk şeklindeki üretim sistemleri içerisin de kış devresinde boş kalan tarlanın değerlendirilmesi ve bölgede artan kaba yem gereksiniminin karşılanması açısın dan Fiğ (Vicia sativalj. )+ Arpa ( Horu eum Tulgare L. ) karışım larının hangi oranlarda daha iyi yaş ot, kuru ot veprotein oranı sağladığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, bölgede karaelçi fiği olarak tanınan adi fig ve yemlik özellikleri gösteren gem arpa çeşidi kullanılmış tır. Deneme 4 tekrarlarlamalı, bölünmüş parseller deneme dese nine £;öre planlanmıştır. Çalışmada 2 saf ekim ve y karışım olmak üzere 11 varyant ele alınmış, iki ı'arklı biçim mama nı uygulanmıştır. Ekim 12 Kasım 1984 xarihinae, 1, biçim İÜ Nisan 2. biçim 3ÜNisan 1985 tarihlerinde yapılmıştır. Her iki bioimdeı.de parsellerden elde edilen fig ve arpa- * lar ayrılarak tartılmış, dekara çevrilmiş, daha sonra toplanarak toplara verim elde edilmiştir. Aynı zamanda a- ğırlığa göre ?o oramda tesbit edilerek botanik kompozis yon oranları bulunmuştur. Yaş alırlık tartımından sonra 0,5Kg.lık fiğ ve arpa numuneleri alınmış, kurutularak Li rim kuru ağırlıkları tesbit edilerek dekara kuru ot verimleri elde edilmiştir. Kuru ağırlık numunelerinden <fi oranla rına göre yeni numuneler alınarak bunlar değirmende öğütülmüş, elde edilen ytn şeklindeki yeni numunelerin labaratuvarda azot tayini yapılmış elde edilen değerler 6,25 ile çarpılarak karışımların f- protein oranları bulunmuştur. Bu çalışmadan şu sonuçlar elde edilmiştir. Karışımlara göre yaş ot verimleri farklı bulunmuştur. En yük sek yaş ot verimi f 80 f iğ + '/ 20 arpa içeren.Karışımdan elde edilmiştir. Kuru ot verimi açısından karışımlar aynı grubu oluşturmuş, fakat ilk sıraları ekimde £ 50 ve üzerinde fig içeren uygulamalar almıştır. Karışımların verimleri saf ekimlere göre daha yüksek olmuşttır,f -47- En yüksek protein oranı saf fig ekiminden elde edilmiştir. Ancak karışımlar içinde en yüksek protein oranını 5-1 (fig- arpa) uygulaması vermiştir. Ekimdeki fig oranının artması karışımdaki protein oranını olumlu yönde etkilemiştir. Bu çalışma sonunda ot verimi dikkate alınarak ^80f iğ+.yo 2ü arpa içeren 4-1 karışım oranı en iyi sonucu vermiştir. Bunun yanında 3-1, 2-1, ve>-2 oranındaki karışımlar, da,4-1 karışımına yakın sonuçlar vermişlerdir. | |
dc.description.abstract | -48- This study was conducted to determine most suitable rates of vetch-barley mixtures to be gro.wn in the dry conditions of Çukurova In the research, Karaelei vetch and gem barley vari ety were used as the experimental material. The experiment was arranged in a split plot design with 4 replications. In the study, the experimental variants were the rates of mix tures such as ?v 100 vetch, ?-> 80 vetch-*-?' 20 barley, <fi 75 vetch-t- Y 25 barley, `/' 67 vetch+?' 33 barley, f 60 vetch*?' 40 barley, Y 'jO vetch+7' 50 barley, cr 40 vetolu*-' 60 barley, f'53 +vetch+$ 67 barley, °f> 2b vetch+f. 75 barley» cp 20 vetch^BO barley, and c/o 100 barley respectively, &n& 2 cuttung times. The mixtures were sown in 12 November, 1985. -One first cuttung in 10 April 1985 and the second in >0 April 1985 were perfor med, respectively» Green herbage in eaah plot was separated in to the mixture components at the two cutting times. The weight of each component was determined. These figures, then transfor med in to weight per decar,. t omul weight per uecar and botanical composition. Kitrogen percent in the hay was determined by standart labora tory procetures. As a result of this study, it was determined that the green herbage yields in relation to mixtures were sigrificantly different. The highest green herbage yield was obtained from the mixture of <fr bu vetch+t' 20 byrley. There was no statisticaly difference among the hay yielas in relation to the mixtures, 'fhe mixtures including `/. 50 or more vetch gave higher yields than the others, the yields of mixtures were hig her than those of the pure sowings.' $he highest crude protein per cend was obtained from the pure vetch sowing.. The highest crude protein nercend among the mixtures was obtained from the mixture including °f, 75 vetch+? 25 barley increasing the vetch in the miixtures increased crude protein percent in hay. As a-49- result of i;his study, tiıe most sultable raixture in terms of green herbage anu hay yield waö the mixture including ^ 8ü veton and fi 20 barley. in addition, the ıaixtures auch as < 75 vetch^î 2i> barley, ?'' 8? vetch*^ 33 barley and ^ 60 vetch+j' 40 barley were alfjo trıe saitable mixtu-re8. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Çukurova kıraç koşullarında yetiştirilebilecek fiğ (Vicia sativa L.) + arpa (Hordeum vulgare L.) karışımında en uygun karışım oranının saptanması üzerine bir araştırma | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 197608 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 163913 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |