Pamuk sapının biyolojik bozunmasında termokimyasal işlemlerin etkisinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Taner, Fadime | |
dc.contributor.author | Gül Emrahoğlu, Ayla | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:41:01Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:41:01Z | |
dc.date.submitted | 1985 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/162465 | |
dc.description.abstract | Ill ÜZ Bu çalışma, farklı ısıl işlemlerin pamuk sapını biyolojik bozunabilir maddelere dönüşümündeki etkinliğinin araştırılmasını içermektedir. Pamuk sapının (kütlece %20 lik) sulu çözeltisi, HaOH (kütlece pamuk sapının %10 u) ile karıştırılarak havasız ortamda, suyun kritik sıcaklığının altındaki değişik sıcaklıklarda bir saat sürelik ısıl işlem uygulanmıştır. Termokimyasal işlem gören pamuk sapının biyolojik bozunur- luğu laboratuvar boyuttaki anaerobik fermentörde araştırılmıştır. MezoSHk (30°C - 35°C) ve termofilik (50 - 55°C) sıcaklıklarda sürdürülen fermantasyon sırasında zamanla BOB* ' ve GOD değişimleri incelenmiştir. Sonuçlar termokimyasal işlemin ve termofilik sıcaklığın biyolojik bo^unması artırdığını göstermiştir. | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT This research is concerned with the evaluation of the efficiency of different heat treatment procedures in converting cotton stalk to biodegradable substances. Aqueous suspensions of cotton stalks (20% by weight) and sodium hydroxide (10% of cotton weight) were substituted in the absance of air for one hour to various temperatures which were below the critical temperature of water, Biodegradability of the thermochemically-treated cotton stalk, was assessed using a laboratory-scale anaerobic digester. During fermentations carried out at mesophilic (30 °C, 35*tJ) and thermophilic (50 *C, 55°C) temperatures, changes in BODt and COD with time were determined. The results indicate that both the thermochemical treatment and thermophilic fermentation temperatures increase the bioregradability of cotton stalk. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Pamuk sapının biyolojik bozunmasında termokimyasal işlemlerin etkisinin araştırılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 197785 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 173001 | |
dc.description.pages | 110 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |