Çukurova`nın taban ve kıraç koşullarında değişik kökenli arpa çeşitlerinin verim yapısı ve maltlık özellikleri üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Kırtok, Yusuf | |
dc.contributor.author | Çölkesen, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:36:41Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:36:41Z | |
dc.date.submitted | 1986 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/162238 | |
dc.description.abstract | ÖZ -7- Farklı kökenli arpa çeşitlerinin veri» durumu ve »altlık özelliklerinin incelendiği bu araştırmada; incelenen tüm özeliklerin çevre koşullarından ve çeşitlerden önemli ölçüde etkilendiği görülmüştür. Maltlık karekterlerin (hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, irilik ve yeknasaklık, çimlenme gücü, protein oranı, kavuz oranı ve ekstrakt miktarı.) çevre koşullarından çök daha fazla etkilendiği, özellikle tane dolum döneminde meydana gelen kuraklık nedeniyle bu karekterîer yönünden istenilen kıstaslara ulaşılamadığı saptanmıştır. Ayrıca hiç bir çeşidin yıllara göre tane verimi ve maltlık karekterîer yönünden kararlı bir durum göstermediği; verimi iyi olan bir çeşidin, maltlık özellikleri yönünden olumsuz, malt özelliği iyi olan bir çeşidin işe tane veriminin olumsuz olduğu görülmüştür. Tane yerimi yönünden taban koşullarda ilk iki yılda ilk sırada yer alan 2 sıralı SSCB çeşidi son yılda son sıralarda yer almıştır. Kıraç koşullarda üç yıl süresince tane verimi yönünden ilk sıralarda yer alan, 6 sıralı BA-YT-77/48 çeşidinin maltlık özelliklerinin iyi olmadığı görülmüştür. Buna karşılık; her iki yerde de tane verimi bakımından gerilerde kalan 6 sıralı Bonanza çeşidinin bazı maltlık karekterleri yönünden ilk sıraları aldığı saptanmıştır.. | |
dc.description.abstract | - VI - ABSTEACT In this study which yiel4 and malting quality characteristics of barley cultivars from different origin have been investigated, all charecters studied have been significiantly affected by the cultivars and environmental conditions. It has been determined that malting quality chareoteristics {hectoliter weight, 1000-seeds weight, plumpness and uniformity, germination capacity, crude protein and hull ratio and amount of extract) bave been much more markedly influenced by the enviroment, and that considering these charecters, the cultivars haven't reached desirable qualities due to drought stress during grain filling period. Also as far as yield and malting characteristics for the years have been concerned, it has been observed that no cultivars was s tab i 1 and that any cultivar with desirable yield was not satisfactory fof malting quality or vice versa. J#jen considered the grain yield» it has been determined that two rowed ÜSSE cultivar ranked at the top of the list under lowland conditions, in the first two years of the experiment ranked at lower lines of the list in the last year. The six rowed cultivar BA-YÎ-77/48 which was ranked at the top under two conditions for three years showed less desirable malting quality chareoteristics. However six rowed cultivar Bonanza which ranked lower than the others showed better malting ohareeteristi es. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Çukurova`nın taban ve kıraç koşullarında değişik kökenli arpa çeşitlerinin verim yapısı ve maltlık özellikleri üzerinde araştırmalar | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 197664 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 172553 | |
dc.description.pages | 156 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |