Show simple item record

dc.contributor.advisorErgenoğlu, Fuat
dc.contributor.authorŞahin, Gülsen
dc.date.accessioned2020-12-07T16:33:02Z
dc.date.available2020-12-07T16:33:02Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/162063
dc.description.abstract- 93 - OZST Ç.Ü. Ziraat Fakültesi bahge Bitkileri Bölümünde yürütülen bu çalışma, ile bazı asma çeşitlerinde değişik konumlarda bulunan yaprakların farklı zamanlardaki besin maddeleri içerikleri saptanarak, bağlarda yaprak almanın yer ve zamanına, gübreleme programlarının hazırlanmasına ve yaprak almanın ürünün kalite ve kantitesi üzerine olan etkilerine bir açıklık getirmek amaçlanmıştır. Denemede biri yerli (Tarsus Beyazı), ikisi yaban cı (Cardinal ve Italia) kökenli olmak üzere üç çeşit kul lanılmış ve bunların çiçeklenme, ben düşme ve olgunluk dö nemlerinde yaz sürgünleri üzerinde salkım kargısında ve 8,-9. boğumlarında bulunan yapraklardan örnekler alınarak bunlarda bilinen yöntemlerle makro ve mikro element ana lizleri yapılmıştır. Analiz sonucunda belirlenen makro element değerleri (%), mikro element değerleri de (ppm) olarak verilmiştir. Elde olunan bulgulara göre, makro elementlerden N, P ve K bitki bünyesindeki kullanımlarına paralel olarak vegetasyon periyodu boyunca sürekli azalan bir değişim gös terirken; Ca ve Mg'un ilerleyen mevsime ve yaprak yaşına bağlı kalarak arttığı saptanmıştır. Mn ve Zn'un çiçeklenme döneminden sonra Fe'in ise hava sıcaklığının artışına pa ralel biçimde yapraklarda arttığı görülmüştür. Bitkide farklı konumlardan alınan yaprak örnekleri karşılaştırıl dığında K ve Fe'in bünyede yaşlı organlardan genç or ganlara taşınabildiği Zn,P,Ca,Mg ve Mn'ın ise yavaş hareket leri nedeniyle yaşlı organlarda daha fazla bulunduğu K ve Cu içeriğinde ise konumların önemli olmadığı saptanmıştır.- 94 - Ancak, genelde elementler yaprak örneklerinin alındıkları yere göre farklılık gösterdiğinden bu örneklerin ayrı ay rı enalizlenraesi gerektiği belirlenmiştir. Ele alınan çegitler içerdikleri besin maddeleri açısından incelendiğinde Tarsus Beyazının N, P, Ca, Cu, m. Fe bakımından, Cardinal j$g`?ribakımından diğer çe şitlerden daha zengin olduğu, en az Mg'un Tarsus beyazın da ve yine en az ft* un Italia çeşidinde bulunduğu, K ve ivin bakımından ge§itler arasında bir farklılık görülmediği gözlenmiştir. Analiz nedeniyle alınan yaprak örneklerinin olgun luk döneminde derimi yapılan ürünlerde omca babına verim ve ortalama salkım ağırlığı üzerine etkileri görülmemi;;. ancak geçitlere göre % asitlik, % kurumadde ve pH deler leri üzerine etkin olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstract_OE_ SUMfc'iAEY This study was carried out at Horticultural Depart ment, Faculty of Agriculture, University of Çukurova in order to throw a light on leaf taking from different posi tion and times in vineyards, preparation of fertilizing programs and the effect of leaf taking on the quality and quantity of product by analyzing nutrient elements of leaves taken from various places and different times on vines. In this research one native, Tarsus Beyazı, the other two foreign originated Cardinal and Italia three varieties were used. The leaf samples taken from opposite to bunches and 8. and 9« nodes on summer shoots during flowering period, verasion and maturity stages were ana- lized for macro and micro nutrient elements by conventso- nal methods. The results of analysis of macro and micro* elements were described in (%) and (ppm) respectively. According to the outcome of this work it was found that while macro nutrients such as N,P and K were decreasing paralel to their use in plant, Ca and Mg were increased depending on the age of the leaf and the progress of the season. Mn and Zn were increased in leaves after flowering stage yet Pe followed increas, of weather temperature. When the leaf samples taken from different position on summer shoot were comp red, it was seen that while K and Fe moved from old to young parts, Zn, P, Ca, Mg and Mn were found more in old organs because of their slow move ments and there was no difference in N and Cu contitutes of samples taken from various positions.-96- Since in general, the nature of elements found in leaves different according to leaf position, it seemed necessary to analyse them separately. When the varieties were examined for their inclusion it was noticed that Tarsus Beyazı had more N, P, Ca, Cu and Fe, Cardinal had more Mg and Zn then the others. Yet, Tarsus Beyazı had least Mg, Italia had least N in their leaf samples. Considering K and Mn contents there was no difference among the varieties. The leaf sampling for analysis had no effect on the total amount of grape product and average cluster /veight of each vine in each variety at harvest. But, depending on varieties, it had some effect on percent acidity, percent soluble solid content and pH values of the varieties»en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı asma çeşitlerinin değişik dönem ve konumlarından alınan yaprak örneklerinde besin maddesi düzeylerinin araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid2064
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid2064
dc.description.pages105
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess