Değişik düzeylerde tutulan tuzlu taban, suyunun yer fıstığı bitkisinin verimine ve toprakta tuz birikimine etkisi
dc.contributor.advisor | Oğuzer, Vedat | |
dc.contributor.author | Soylu, Turan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:32:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:32:38Z | |
dc.date.submitted | 1987 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/162017 | |
dc.description.abstract | 45 ÖZET Bu araştırma Çukurova koşullarında yüksek taban suyu seviyelerinin 2. ürün olarak düşünülen yerfıstığı verimine etkisini incelemek amacıyla kurulmuştur. Ayrıca bu taban suyu seviyelerinin bazı toprak özelliklerine etkisi de incelenmiştir. Denemede taban suyu seviyeleri üç tekerrürlü olarak 0-40 cm, 40-60 cm ve 60-80 cm' de tutulmuştur. Ayrıca 3 tekerrürlü olarak serbest drenajı temsil eden tanık tanklar oluşturulmuştur. Söz konusu taban suları Tarsus Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Malaz Yardımcı istasyonundan sağlanmıştır. Deneme boyunca iki kez değiştirilen taban sularının özellikleri ilk suyun EC 25 °C değeri 8787.50 mm hos/cm, SAR değeri 29. 66' dır. Denemede Beit Dagan çeşidi yerfıstığı kullanılmış, deneme süresince sulamalar C2 - Sİ sınıfı suyla yapı lmışt ir. Deneme sonucunda 60-80 cm' lik taban suyu seviyesinin izlendiği konu en iyi verimi vermiştir. 0-40 ve 40-60 cm' li taban suyu seviyelerinin incelendiği konuların topraklarında tuz birikimi kolanların tüm katmanları tuzlu topraklar sınıfına girecek şekilde olmuştur. | |
dc.description.abstract | SUMMARY `The effect of the different levels of saline groundwater on the yield and growth of groundnut`. This study has been conducted to determine the effect of high ground water level on the yield of groundnut that is cultivated as second crop under Çukurova conditions. Also the effect of high water table levels on some properties of the soil was investigated. Water levels i experiment were kept 40 cm, and 80 cm depth with three replications. On the other hand, the control tanks were established to represent free drainage condition. Groundwater used in experiment was obtained from Tarsus K.H.Araşt. istasyonu, Malaz alt istasyonu. Properties of the drairage that were changed twice during the ewperiment period were EC in 25oC value 8787.50 mm nos/cm, SAR= 29.66 in the first supply. Beit Dagan type of groundnut was planted in experiment. Irrigation water that was taken from ASO irrigation system was C2S1. According to the experimental result, the highest yield was obtained from the treatmaan where the water table was kept 60-80 cm depth. Where the water levels kept at 40 and 60 cm, salt accumulation was observed at al levels of the soil so much so that they could be qualifield as salty soils. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Değişik düzeylerde tutulan tuzlu taban, suyunun yer fıstığı bitkisinin verimine ve toprakta tuz birikimine etkisi | |
dc.title.alternative | The Effect of the different levels of saline ground water on the yield and growth of groundnut | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 2751 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 2751 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |