Çipura (Sparus aurata L. 1758) yetiştiriciliğinde mevsimsel olarak görülen hastalık etkenlerinin tesbit ve tedavi yönteminin geliştirilmesi
dc.contributor.advisor | Ergüven, Haluk | |
dc.contributor.author | Candan, Ali Akin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:31:08Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:31:08Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161969 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada çipura ( Sparus aurata L.1758), balıklarında yetiştiricilik periyodu boyunca ortaya çıkan bakteriye 1 ve viral hastalıklar teşhis edilerek, bunlara karşı sağ it im yöntemleri araştırılmıştır. Toplam 14 işletmenin periyodik olarak 18 ay süreyle tarandığı çalışmada bakteriyolojik, histopatolojik ve elektron mikroskobik incelemeler sonucu Vibrio anguillarum' un etken olduğu Vibriosis, myxobakteriyel etkenli bakteriyel solungaç hastalığı ve bakteriyel yüzgeç hastalığı teşhis edilmiştir. Teşhisi gerçekleştirilen diğer bir enfeksiyon ise viral etkenli Lymphocystis'tir. Periyodik incelemelerde normal dışı davranış gösteren veya lezyonlu balıklar canlı muayeneleri sonrası otopsi edilerek bakteriyolojik ve histopatolojik laboratuvar incelemelerinden geçirilmişlerdir. Lymphocystis enfeksiyonu teşhisi için ise lezyonlu /y dokular elektron mikroskobunda incelenerek virüs partiküllerinin hücre içindeki varlıkları tespit edilmiştir. Bakteriyel enfeksiyonların sağıtımı için malaşit yeşili-formalin ve Furanace banyo şeklinde, Chloramphenicol ise oral yolla denenerek uygun doklarda etkili olarak enfeksiyonları kontrol altına alabildikleri tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study, the viral and the bacterial diseases which occurred during the cultivating period in the Gilt-head sea bream ( Sparua aurata L. 1753) have been diagnosed and the therapeutic methods investigated. In a period of 18 months, 14 fish farms were checked out periodicaly. The following diseases were diagnosed on the basis of bacteriological, histopathological and electron microscopic investigations: Aa a bacterial etiology of Vibriosis, originated from Vibrio anauillarum. Gill-rot and Fin-rot originated from Myxobac t-.ft r i i im and as a viral infection Lymphocy st is. In our periodic investigations, the fish which showed anormal behavior or those with lesions were subjected to bacteriological and histopathological laboratory investigations. For the diagnosis of Lysihocystis infection tissues with lesions were analised under electron microscope and the exist ance of the virus particles in the cells were observed. For the therapy of bacterial infections; Malachite- green, Formalin and Furanace as short baths and Chloramphenicol in the oral way were experienced. This was found to be efficient with suitable doses for the control of the infections. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Çipura (Sparus aurata L. 1758) yetiştiriciliğinde mevsimsel olarak görülen hastalık etkenlerinin tesbit ve tedavi yönteminin geliştirilmesi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Bacterial diseases | |
dc.subject.ytm | Seabream | |
dc.subject.ytm | Virus diseases | |
dc.subject.ytm | Aquatic products | |
dc.identifier.yokid | 17888 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 17888 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |