Show simple item record

dc.contributor.advisorEvliya, Bülent
dc.contributor.authorVar, Işil
dc.date.accessioned2020-12-07T16:30:29Z
dc.date.available2020-12-07T16:30:29Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161925
dc.description.abstractÇeşitli gıda ve yemler üzerinde gelişen, küflerin oluşturdukları akut ve kronik toksisiteleriyle dikkatleri çeken mikotoksinler arasında en yaygın olan ve üzerinde en çok çalışılan aflatoksinlerdir. Bu çalışmada, ülkemizde sevilerek çokça tüketilen, ısıl işlem görmüş ve piyasada satılan çerezlik yerfıstıklarının aflatoksin açısından durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmalarda Tropik ürünler Araştırma Enstitüsü' nün < TPI, Londra, İngiltere ) önerdiği CB yöntemi uygulanmıştır, Yerfıstığı örneklerinde % 3.2 'ye varan bozuk taneler ile % 2. 1 'e varan küflü taneler saptanmıştır. Bu örneklerde ince tabaka kromatografisi ile yapılan tayinlerde altı örnekte muhtemel aflatoksinlere rastlanmıştır. Ancak doğrulama deneyine cevap vermemiştir, örneklerden ayrılan küflü tanelerde ise aflatoksin B-ı, B2, Gı ve Ga gözlenmiş, yalnız aflatoksin Gı doğrulama deneyine cevap vermiştir. Sonuç olarak çerezlik yerfıstıklarında bir miktar aflatoksin bulunabildiği, bunun bir kısmının tayin limitinin altında olduğu, bir kısmının ise ısıl işlem sırasında parçalanmış olacağı görüşüne varılmıştır.
dc.description.abstractAflatoxins are amoung the most wide-spread and widely researched mycotoxins produced by molds on various foods and feeds and attracts attention owing to their acute and chronic toxicities. The main objective in this research work was to investigate the aflatoxin contents of thermally processed peanuts which are consumed a lot as an appetizer in our country. In the experimental study CB method has been used as suggested by Tropical Products Institute < TPI, London, England ), As much as 3.2 % bad and 2. 1 % moldy grains existed in the peanut samples. The samples were analysed by thin layer chromotography and in the chromotograms of six samples, some spots were observed, possibly to be aflatoxins. However, this fact was not supported by confirming experiments. In the moldy grains, aflatoxins Bi, Ba, Gi and Ga was detected, but only aflatoxin Gi gave positive confirming test. As a result, it may be suggusted that the peanuts, consumed as appetizer, contain substantial amounts of aflatoxins, some of which are under qualitative and quantitative detection limits or most of the aflatoxins present in the samples are decomposed during thermal processing.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÇerezlik yerfıstıklarında aflatoksin saptanması üzerine bir araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPeanut
dc.subject.ytmAgricultural products technology
dc.identifier.yokid29844
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid29844
dc.description.pages37
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess