Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzeriş, Süheyla
dc.contributor.authorKaraefe, Belma
dc.date.accessioned2020-12-07T16:29:04Z
dc.date.available2020-12-07T16:29:04Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161859
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada; haşhaş tohumlarından ekstraksiyon yöntemine göre yağ çıkarıldı. Petrol eter i 40: 60) ile yapılan ekstraksiyonda yağ verimi %45-50 dir. Presleme ile çıkarılan ticari haşhaş yağının ve laboratuvarda ekstraksiyon yöntemiyle çıkardığımız yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri incelendi. Bu yağların yağ indeksleri tayin edildiğinde, iyod indeksi farklı, diğer değerler ise aynı bulundu. Her iki yağ da asid katalizörler varlığında ester değişimi yöntemine göre metil esterlerine çevrildi. Bu şekilde hazırlanan haşhaş yağı yağ asidi metil esterleri gaz kromatograf isi ile analiz edilerek yağ asidi eri saptandı ve miktarları tayin edildi. Yapılan analize göre ; Ticari haşhaş yağının, %0,0091 miristik asid, %8,687 palmitik asid, %18,75 stearik asid+oleik asid, %72,54 linoleik asid; Ekstraksiyon ile çıkarılan haşhaş yağının, %0,0373 miristik asid, Jil2,90 palmitik asid, $«33,52 stearik+oleik asid, %53,534 linoleik asid içerdiği bulunmuştur. Ayrıca, yağların U. V. ve I.R. analizleri yapılarak, sonuçlar değerlendirildi. U. V. spektrumunda, yaklaşık 250 nm'de max. absorbsiyon gözlendi. I.R spektrumunda, -OH, al kan, alken ve ester bandları tespit edildi.
dc.description.abstractSUMMARY In this work; poppy seed oil was obtained from. poppy seeds by extraction method with petrol eter C40:6CO. The overall yield was %45-50. The physical and chemical properties of the commercial poppy seed oil obtained by pres sing -met hod and of the poppy seed oil gained by extraction in the laboratory were established. The iod indices of them were different, the other indices were the same. The two kinds of poppy seed oil were converted to their methyl esters, by ester-exchange method and the amounts of them were determined by gas chromatography. The composition of commercial poppy seed oil consists of S*0,0091 miristic aeid % 8,687 palmitic acid, % 18,75 stearic acid+oleic acid, %72,54 linoleic acid. The composition of the poppy seed oil gained by extraction consists of %0,0373 miristic acid, %12,90 palmitic acid, %33,52 stearic+oleic acid, >iS3,534 linoleic acid. Furthermore, U. V. and I.R. analysis were applied to the poppy seed oil and the results were discussed. In the U.V. spectrum the maximum absorbtion was about at 250 nm. In the I.R. spectrum -OH, alkyl, alkene, ester bands were found.,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleHaşhaş tohum yağının bileşiminin özelliklerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPoppy
dc.subject.ytmSeed oils
dc.subject.ytmOrganic chemistry
dc.identifier.yokid23841
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid23841
dc.description.pages36
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess