Show simple item record

dc.contributor.advisorOğuzer, Vedat
dc.contributor.authorÇetiner, Selçuk Nedim
dc.date.accessioned2020-12-07T16:27:01Z
dc.date.available2020-12-07T16:27:01Z
dc.date.submitted1988
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161769
dc.description.abstractÖZET Bu araştırma Çukurova koşullarında yüksek taban suyu sevi yelerinde II. ürün olarak düşünülen soya verimine etkisini incelemek amacıyla kurulmuştur. Ayrıca bu tabansuyu seviyelerinin bazı toprak özelliklerine etkisi de incelenmiştir. Denemede taban suyu seviyeleri üç tekrarlı olarak 40, 60, 80 cm'de tutulmuştur. Ayrıca 3 tekrarlı olarak serbest drenajı temsil eden tanık tanklar oluşturulmuştur. Söz konusu taban suları Tarsus Köy Hizmetleri Araştırma Ens titüsü Malaz Yardımcı İstasyonundan sağlanmıştır. Deneme boyunca iki kez değiştirilen taban sularının özellikleri ilk suyun EC 25 C değeri 9886,30 *tmho s/cm, SAR değeri 24,66, ikinci suyun ise EC 25°C değeri 12698,00 yumho s/cm, SAR değeri 29,66 dır. Denemede AMSOY 71 çeşidi soya kullanılmış, deneme süresin- cu sulamalar C2S- sınıfı suyla yapılmıştır. Deneme sonucunda 80 cm'lik taban suyu seviyesinin izlendiği konu en iyi verimi, serbest drenajı temsil eden konu ise en yüksek 1000 dane ağırlığını vermiş t İt' f 40 ve 60 cm'lik taban suyu seviyelerinin incelendiği konuların topraklarında tuz birikimi kolonların tüm katmanları tuzlu topraklar sınıfına girecek şekilde olmuştur.
dc.description.abstract-31- SUMMARY This study was carried out to determine the effect of high watertable level on the yield of soybean cultivated under Çukur ova conditions as II» crop. Besides, effect of this high water table level on some characteristics of the soil was also investigated. The experiment was carried out with three different water table levels as, 40, 60, 80 cm with three replications. Groundwaters considered were obtained from `Tarsus Village Affairs Research Institute, Sub-Station`. Specification of the waters that were changed twice during the experiment were, the first water supply; EC 25°C value 9886,30/wmhos/cm, SAR value 24,66. Second water; EC 25°C value, 12698,00 /«mhos/cm, SAR value 29f66. For experiment AMSOY 71 type soybean was planted and during experiment irrigation were carried out with CpS1 class water. The experiments in consideration with the effect of water table level on the amount of the yield, water table level at 80 cm gave the best result. At free drainage experiment yielded the highest 1000 grains weight. Where water table level was 40 and 60 cm, salt accumulation was observed to be very high at all levels of the soil so that they could be classified as saline soils.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDeğişik düzeylerde tutulan taban suyunun soya bitkisi verimine ve toprak özelliklerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid2750
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid2750
dc.description.pages36
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess