Show simple item record

dc.contributor.advisorÇotuk, Ayşın
dc.contributor.authorKaşgar, H.Selma
dc.date.accessioned2020-12-07T16:25:43Z
dc.date.available2020-12-07T16:25:43Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161712
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada İstanbul boğazının Rumeli Kavağı bölgesinden çıka rılan midyeler (Mytilus galloprovinciaîis) ve onun yaşadığı ortam olan deniz suyundaki fekal koliform bakteriler sayılmış ve midyelerden izole edilen Escherichia coli bakterilerinin biyokimyasal ve üreme özellikleri tayin edil miştir. Gerek midye, gerekse deniz suyunda saptanan fekal koliform sayısının standart değerlerin çok üzerinde olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan değerlendirmelerle bu sayının özellikle yaz aylarında arttığı kış ayların da ise azaldığı tespit edilmiştir. Midyelerden izole edilen suşların, birkaçının dışında hemen hep si tipik E. coli özelliği göstermiştir. Bu suşlar H2S pozitif ve Sitrat pozitif gibi tipik E. coli özelliği olmayan karakterlere sahiptir. İzole edilen 83 sustan sadece ikisinin 90°C'ye kadar dirençli olduğu görülmüştür. Midyelerin kontaminasyon yüzdelerinin mevsimlere bağlı olarak değiştiği saptanmıştır.
dc.description.abstract41 SUMMARY In this study enumeration of fecal coliforms in mussels (Mystilus galloprovincialis) and the sea water obtained from Istanbul bosphorus (Ru- mel Kavağı) was performed and biochemical and physiolojical properties of E.coli strains isolated from mussels were investigated. According to the results, fecal coliform number in both samples was high as compared to the standart value. Especially bacterial concentra tion has been increasing in summer and decreasing in winter. All of the strains isolated from mussels were tpical E.coli except a few strains. The few strains have different characteristics such as H2S positive and citrat-utilizing positive which are not typical characteristics of E.coli. Two of 83 strains showed a great resistance up to 90°C. Seasonal differences between contamination levels in the mussel have been pointed out.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleİstanbul boğazının deniz suyu ve midyelerinin fekal koliform bakteriler bakımından incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSea water
dc.subject.ytmMussels
dc.subject.ytmMarine pollution
dc.subject.ytmEnterobacteriaceae
dc.subject.ytmBosphorus
dc.subject.ytmAquatic products
dc.identifier.yokid25161
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid25161
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess