Tütün tohumu yağının seçimli hidrogenasyon kinetiğinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Gürkaynak, M. Ali | |
dc.contributor.author | Ünal, Halil İbrahim | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:24:48Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:24:48Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161664 | |
dc.description.abstract | ÖZET Binlerce yıldır yağ ve yağ asitleri yiyeceklerimizde önemli bir yer işgal etmiştir. Geçen zaman içerisinde insanların ihtiyaçları gittikçe artmıştır. Yenilebilir yağ ve yağ ürünleri ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları 20. yüzyılda çok büyük ilerlemeler göstermiştir. Bu tezle sunulan çalışmada rafine tütün tohumu yağının hidrogenasyonu gerçekleştirilmiştir. Hidrogenasyosyon reaksiyonları, karıştırıcılı ve kesikli bir reaktörde grânül halindeki metalik Ni katalizör kullanarak yapılmıştır. Hidrogenasyon pro sesi boyunca önceden seçilen; vakum süresi, basınç (2,5+ 0,1 atm), sıcaklık (170°C, 195°C, 205°C) ve karıştırma hızı (300 devir / dak) gibi proses değişkenleri itina ile sabit tutulma ya çalışılmıştır. Çalışmalarımız esnasında, sıcaklığın seçimlilik ve reaksiyon hızı üzerindeki etkisini araştırmak için, referans ola rak aldığımız 3 temel sıcaklıkta (170° C, 195°C, 205°C),% 0,265 katalizor/yağ oranı özellikle sabit tutulmuştur. Sonuç olarak, rafine tütün tohumu yağı ile yapılan hidrogenasyonda, reaksiyon sıcaklığının artışı ile hidrogenasyon hızının ve linoleik seçimliliğinin arttığı saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | SUMMARY For thousands of years oils and fats have been an important constituent in our diet. The needs of human being have been gradually increased in time. The research and development studies about edible oils and the products of oil have been proceded in twentieth century. In this study, the oil of refined tobacco seed has been hydrogenated. The hydrogenation reaction has been done with metalic Ni grains in a mixed batch reactor. The process parameters accepted such as vacuum period, pressure (2,5 ± 0,1 atm), temperature (120? C, 195°C, 205°C) and the mixing velosity (300 rpm ) have been fixed carefully. In our study, the effect of temperature on the selectivity and reaction velocity were investigated. For this purpose, the ratio (% 0,265 catalyst/oil) has been fixed at three reference temperature (170°C, 195°C, 205°C). It was found that an increase in temperature resulted in increasing hydrogenation velosity and selectivity of linoleic acid. VI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Chemical Engineering | en_US |
dc.title | Tütün tohumu yağının seçimli hidrogenasyon kinetiğinin incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Tobacco | |
dc.subject.ytm | Hydrogenation | |
dc.subject.ytm | Seed oils | |
dc.identifier.yokid | 25101 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 25101 | |
dc.description.pages | 73 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |