dc.description.abstract | 36 ÖZET Man ı sa-Turgut lu-Urgan 1 1 yöresinde bağların N,P,K, lig element I eriyle beslenme durumlarını araştırmak amacıyla bu çalı şma yap ı lmıştır. Bu çalışmada, yaşları 10-20 arası değişen 9 sultani çeKirdekris üzüm çeşidi bağlarından çiçek açma döneminde IB adet toprak v s yaprak örneği alınmıştır» Il.dönem olarak adlandırılan ben düş -e veya renk dönümü döneminde de aynı bağlardan 18 adet yaprak c-nekleri. alınarak ve kimyasal analizler yapılmış, b-ylejikl e örnek bağların beslenme durumları incelenmiştir. '??oıian analizler sonucunda örnek bağlara ait toprakların C = C03, p-:, eriyebilir total tuz, bünye gibi özellikleri yönünden fc?g ye -?:? z s t i r i c 1 1 ig ine uygun nitelikte olduğu görülmüştür. Çiçek açma döneminde toprak örneklerinin 0-30 ve 30-60 c- çit: -ı-. ig indeki toplam M u X 0,0<b-0,13. X 0,04-0,10 ars= ir aa- -? -. ` ? - - '. 1 1 ~ a b i i i r i o s i- o r i ç eri k I e r i sı r a s ı y i a 4, 8 - 3 3,0 p p m, 3. => - i 4, S :üq;;tr: : i ir K içerikler 0,41-0,96 meg /l 00 gr ve 0, 16-0, 72r eg.- 100 r. - ` '. q :. çerikieri 3,50-4,50 meg/ 100 gr, 3,70-4,50 meg/ 100 gr. Ca i. ;=. r:-,. e 'i ise 030 cm de 2.120-4,310 meq/100 gr ve 30- t-O zm de j, 2 5 ! ?.... ~ b 0 me q / i 0 0 g r d eğerle r ı ar a s ı n d a a ı r. nr-aşt ırma bağlarından çıçeKİenme ve nen düşme dörem.e- r'.ıOE- î.ınan bitki örneklerinde yapılan analız sonuçların? gere vs- =-r£- = alarmda N X 2, öl 1 ~3, İ50, `/? 2,310-3,066; P X 0.l4-j`15, X -'. :- -~!-. i 7 '; K X 0,90-1,30, X 0,40-0,90; Mg % 0.97-1,12, ?_'.. ~- i.0: ûa içerikleri '/. 0,: 75-2,0 olarak bulunmuştur. Her iki döneme ait şaplardaki değerler; X Ki 0, b37-0, 931, V.. 0,756-1,218; % P 0,07-0,19, X 0,08-0,19; X k 1,0-1,30, X 1,0-1,8; X lig 0,97-1,08, X 0,8-1,0, X Ca değerleri de 0,63---6z, X 0,75-1,50 arasında bulunmuştur. Ayrıca top ran:bitki örneklerinde aynı elererı^er.n k-. <` s | |
dc.description.abstract | 37 SUMMARY This study was made to research the uptake o-f N,P,K, and Mg in the vineyards of Manisa, Turgutlu, and Urgan 1 1. In this study, 18 soil and leaf samples were taken at -flowering stage from nine sultana vineyards that were between 10 and 20 years old. During the spotting or color transformation stades 18 leaf samples were taken from the same vineyards and analysed. Thus the nutrients of the vineyards were examined. It was seen that the sampled vineyards soil were suitable for vines from the levels of CaCOZ, pH, soluble total salt, and the soil texture. At the flowering stage,- total Nitrogen in the soil was found to be between 0.067. - 0.13°/. <0-30 cm.) and 0.047. - 0..1. 07. (30-60 cm.). At the same respective soil depths available Phosphorus was 4.8-33.0 ppm and 3.6-14.8 ppm, available Pottassium was 0.41-0.96 meq/lOOgr. and 0.16-4.50 meq/100gr`, available Magnesium was 3.50-4.50 meq/100 gr. and 3.70-4.50 meq/100 gr, and available Calcium was 2.120-4.310 meq/100 gr. and 1.250-3.750 meq/100 gr. Results of the leaf sample analysis taken from the vineyards at flowering and spotting stages were N; 2.611 X-3. 1 507., 2.31 07.- 3. 0667. P 5 0.1 47. - 0.1 87., 0.1 27.- 0. 1 7% K ş 0. 90%-- 1. 30%, 0. 407.-0. 907. Mg ş 0. 977.- 1. 1 2%,0.7% - 1. 07. C&°, 0.757.- 2.07.. | en_US |