Show simple item record

dc.contributor.advisorEngin, Müjgan
dc.contributor.authorAyanoğlu, Filiz
dc.date.accessioned2020-12-07T16:20:42Z
dc.date.available2020-12-07T16:20:42Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161438
dc.description.abstract-XXIII- ÖZ 1987 ve 1988 yıllarında Akdeniz kıyı şeridinde ba zı yerli ve yabancı fasulye çeşitleri ile yapılan bu çalış mada farklı ekim zamanı ve azotlu gübrelemenin fasulyede ve rim ve verimle ilgili bazı bitkisel karakterlere etkileri yanısıra teknolojik karakterlere etkileri araştırılarak böl gede en iyi adaptasyon sağlayan yüksek verimli ve kaliteli kuru fasulye ve yeşil fasulye çeşitlerinin saptanması amaç lanmıştır. İncelenen tüm çeşitlerde en uygun ekim zamanının 1 Mart olduğu (III. ekim zamanı), bu tarihten önce ve sonra yapılan ekimlerde verimde önemli azalmalar meydana geldiği tesbit edilmiştir. Azotlu gübre (5 kg/da) kuru dane veriminin artmasına neden olmuş ve en yüksek verim 4F 1286/2 (3387.60 kg/ha) ve 4F 1628/2 (3286.40 kg/ha) çeşitlerinden elde edilmiştir. Ya lova 5 ve Yalova 17 çeşitleri kalite ve verim yönünden hem yeşil sebze hem de kuru dane olarak tüketilebilecek en iyi çeşitler olarak seçilmiştir.
dc.description.abstract-XXIV- ABSTRACT The aim of this work was to select the most adapted bean cultivars in Mediterrenean coastal strip for seed and pod consumption and to investigate the effects of sowing da tes and of N fertilizers on some native and foreign cultivars. In two succesive years (1987 and 1988) yield and yield rela ted characters together with technological properties were examined. s t The most suitable sowing date was 1 of March ;rd (3 sowing date) for all cultivars. Sowing before and after this date reduced the yield in all cultivars. The application of N fertilizer ( 5 kg/da) resulted in grain yield increase; the highest grain yield was obtained form 4F 1286/2 ( 3387.60 kg/ha) and 4F 1628/2 (3286.40 kg/ha) cultivars. Yalova 5 and Yalova 17 were the best varieties in terms of quality and yield for both dry grain and green pod consumption.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAkdeniz kıyı şeridinde farklı ekim zamanı ve azotlu gübrenin bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde yeşil meyve ve kuru dane verimlerine ve verimle ilgili karakterlere etkileri
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid6576
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid6576
dc.description.pages244
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess