Bitirme dönemi karma yemlerine eklenen metionin ve lizinin etlik dişi piliçlerin abdominal yağ miktarına etkisi
dc.contributor.advisor | Öztürkcan, Orhan | |
dc.contributor.author | Demir, Ergün | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:18:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:18:36Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161347 | |
dc.description.abstract | ÖZET Araştırmada etlik dişi piliçlerin bitirme dönemi karam yemlerine gereksinimlerine ek olarak katılan met ion in ve lizin amino asitlerinin abdominal yağ miktarı üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak ROSS PMa etlik dişi piliçler kullanılmıştır. Her grupta 10 hayvan olmak üzere 7 grup oluşturulmuş ve toplam 70 hayvan denemeye alınmıştır. Hayvanların yemlenmesinde ham besin madde içerikleri sabit ve sadece met ion in ve lizin düzeyleri farklı 7 karma yem kullanılmıştır. 1.karma yemde %0, 00 metionin + KO.OOlizin, 2. karma yemde 350.10 met ion i n+ 350.00 lizin, 3. karma yemde 350.20 metionin* 350.00 lizin, 4. karma yemde 350.00 roetionin* 350.25 lizin, 5, karma yemde 350,00metionin+ 350.50 lizin, 6. karma yemde 350,10 me t i o ni n+ 350.25 lizin ve 7. kar ma yemde de 350.20 me t i on i n+ 350.50 lizin düzeyleri ek olarak verilmiştir. Bunlardan 1 numaralı karma yem kontrol grubu olarak alınmıştır, 29-51. günler arasında devam eden denemede yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma düzeyi ile deneme sonunda her gruptan beşer hayvan kesilerek abdominal yağ miktarları vücut ağırlığının yüzdesi ve gram olarak saptanmıştır. Deneme sonucunda yapılan istatistiksel analizler sonucunda yem tüketimi ve canlı ağırlık kazancı bakımından gruplar arasında haftalara göre önemli farklılık bulunmamıştır. Yemden yararlanma düzeyi bakımından beş ve yedinci haftalarda gruplar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Abdominal yağ miktarı bakımından da gruplar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | -34- In this research, the effects of supplemantary methionine and lysine in finishing diets of female broiler chickens on the amount of abdominal fat were studied. Seventy ROSS PMs female broiler chickens divided into seven groups consisting of ten animals in each group were the animal material of research. Seven different diets which were fixed in crude foodstaff with different methionine and lysine levels were. used. The methionine and lysine levels of seven diets were Q.00%+0.00%, 0. 1 0%+0. 00%, 0. 20%+0. 00%, 0. 00%+0. 025%, 0. 0035+0. 50%, 0.1 0%+0. 25% and 0,2035+0.50% respectively. Among the diets, the first one was used as random control diet. The trial was carried on between 29-51`* days and feed consumption, body weight gain and feed efficiency were calculated in this period of time, In addition, five chickens from each group were slaughtered and the amount of abdominal fat were determined per unit of body weight and in gramme. There were not statistically significant differences among the groups in feed consumption and body weight gains, statistically significant differences were found among the groups in feed efficiency at 5*H and T*1`1 weeks. The amount of abdominal fat differences among groups were found to be statistically significant. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bitirme dönemi karma yemlerine eklenen metionin ve lizinin etlik dişi piliçlerin abdominal yağ miktarına etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Lysine | |
dc.subject.ytm | Methionine | |
dc.subject.ytm | Broiler chickens | |
dc.subject.ytm | Compound feeds | |
dc.subject.ytm | Feeds | |
dc.identifier.yokid | 15130 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 15130 | |
dc.description.pages | 39 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |