Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Muhsin
dc.contributor.authorAkinci, İrfan Ersin
dc.date.accessioned2020-12-07T16:18:08Z
dc.date.available2020-12-07T16:18:08Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161311
dc.description.abstractÖZ Bu çalışmada, enginarın meristem kültürü ile in vitro çoğaltılması üzerine -Farklı aşamalarda kullanılan NAA ve Kinetin'in değişik dozlarının etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, temel besin ortamı olarak PECAUT ve ark. (1983) 'nın önerdiği bileşimler kullanılmıştır. Sürgün geliştirme aşamasında NAA' in üç dozu (O.O-O. 1 ve 1.0 mg/1 ), kardeşlenme aşamalarında Kinetin'in üç dozu (O. 5-1. O ve 2.0 mg/1) ve köklendirme aşamasında yine NAA' in üç dozu (O.O-O. 5 ve 1.0 mg/1) denenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, sürgün gelişme aşaması için O. O mg/1 NAA, kardeşlenme aşamaları için 1.0 mg/1 Ki netin ve köklendirme aşaması için 0.5 mg/1 NAA dozlarının en iyi sonuçları verdiğini göstermiştir.
dc.description.abstractABSTRACT Influences of changing doses of NAA and Ki netin have been investigated for i_n vitro micropropagation with meristem culture of globe artichoke at different stages. The basic mediums used in this trial were of compositions proposed by PECAUT et al.(1983>. Three doses of NAA at shoot growth stage (0.0-0.1 and 1.0 mg/1), three doses of Kinetin at proliferation stages (O. 5-1.0 and 2.0 mg/1) and three doses of NAA at rooting stage (O.O- 0.5 and 1.0 mg/1) have been tested. Doses of 0.0 mg/1 NAA for shoot growth stage, 1.0 mg/1 Kinetin for proliferation stages and 0.5 mg/1 NAA for rooting stage gave the best results. *`en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleEnginarın (Cynara scolymus L.) in vitro vegetatif çoğaltılmasında besin ortamına eklenen NAA ve kinetinin sürgün verimi ve kalitesine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmArtichoke
dc.subject.ytmKinetin
dc.subject.ytmShoots
dc.subject.ytmNaphthalene asetic acid
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.identifier.yokid8288
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid8288
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess