Show simple item record

dc.contributor.advisorKaşka, Nurettin
dc.contributor.authorGörmek, Ufuk
dc.date.accessioned2020-12-07T16:16:50Z
dc.date.available2020-12-07T16:16:50Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161247
dc.description.abstract6. ÖZET Bu çalışmada Frost Eureka, Frost Lisbon. Prior Lisbon, Ilonrea Lisbon, Carves Lisbon ve Limoneria (8A) çeşitlerinin muhafaza olanakları Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde 1988 ve 1989 yıllarında araştırılmıştır. Bu çeşitlerin ülkemizde belli başlı ticari çeşitler olmamasına rağmen gelecekte yabancı pazarların isteklerine bağlı olarak ekonomik öneme sahip olabileceği tahmin edilmektedir. Birinci deneme yılında optimal derim zamnında derilen meyveler seçilip, boylandıktan sonra diphenyli kağıtlara sarılmıştır. Daha sonra meyveler tahta kasalar içine ambalajlanarak, termostatik olarak kontrol edilen 10°C sıcaklık ve % 85-90 oransal nem içeren soğuk hava deposunda 6 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Denemenin ikinci yılında ise meyveler derimden sonra 200 ppm TBZ çözeltisine bandırılmış ve sonra yukarıdaki koşullarda depolanmıştır. Muhafaza periyodu süresince ayda bir kez alınan meyve örneklerinde ağırlık kayıpları, usare miktarı, titre edilebilir asit miktarı, usare pH' sı, suda çözünebilir toplam kuru madde ve C vitamini içerikleri incelenmiştir. Öte yandan ortaya çıkabilen fizyolojik ve mantarsal bozulmalar ile yeşil kapsüllü meyve miktarları saptanmıştır. Her iki deneme yılında, bütün çeşitlerde oldukça fazla ağırlık kayıpları saptanmıştır. Muhafaza süresinin sonlarında meyve kabuklarında ağırlık kaybından dolayı hafif buruşmalar olmuştur. 1988 yılında 6 aylık muhafaza periyodunun sonunda en yüksek ağırlık kaybının Prior Lisbon (% 17. 39) limonunda ve en düşük ağırlık kaybının ise Limoneria Limonu 8A'da (% 11.98) olduğu saptanmıştır. 1989 yılında ağırlık kayıpları bir miktar daha artarak ? aylık muhafaza periyodunun sonunda en yüksek ağırlık kaybı Limoneria Limonu 8A'da (H 19.99) ve en düşük ağırlık kaybı Frost Lisbon limonunda (% 15.83) bulunmuştur.- Depolama sırasında bütün çeşitlerin usare miktarlarında olumlu ve önemli artışlar olmuştur. 1988 yılı muhafaza periyodu başlangıcında bütün çeşitlerin usare oranları ortalama % 36. 80 iken muhafaza süresinin sonunda bu oran % 50' ye çıkmıştır. 1989 yılında bu oranlar başlangıçta % 36.50 iken depolama sonunda % 48 olmuştur. Her iki deneme yılında da muhafaza periyodu süresince titre edilebilir asit ye suda çözünebilir toplam kuru madde içeriklerinde azalmalar bunlara karşılık usare pH'sında ve C vitamini içeriklerinde artışlar görülmüştür. Bu artışlar şüphesiz insan beslenmesi için çok önemlidir. Denemeye alınan çeşitlerde, muhafaza süresince çok az miktarda çürük meyve oluşmuştur. Bu yüzden TBZ uygulanmış ve uygulanmamış meyveler arasında önemli farklılıklar bulunmamıştır. Başka bir deyişle mantarsal bozulmaların önlenmesi amacıyla kullanılan TBZ'nin etkisi belirgin olarak ortaya çıkmamıştır. Muhafaza periyodu süresince bütün çeşitlerin, yeşil kapsüllü meyve oranlarında oldukça fazla düşmeler olmuştur. Kahverengileşen veya kararan bu kapsüllerin dökülme oranları ise önemsenmeyecek kadar az olmuştur. Meyvelerde kabuk kararması ve pittingli meyve hemen hemen hiç görülmemiştir. Sonuç olarak denemeye alınan bütün çeşitlerin 10°C sıcaklık ve % 85-90 oransal nem içeren depolarda 6-7 ay kadar başarılı bir biçimde muhafaza edilebileceği saptanmıştır.
dc.description.abstract7.S0miAS7 In this study storage abilities of Frost Eureka, Frost Lisbon, Prior Lisbon, tfonreo Lisbon, Carves Lisbon and Limoneria (8A) lemon varieties were investigated during 1988 and 1989 at the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, university of Çukurova, Adana/Turkey. Although these the main commercial varieties in Turkey. It was estimated that in future they may get some economic importance depending on the foreign market demands. During the first experimental year the fruits were harvested at optimal time and after sorting and selecting they are wrapped with diphenyl empregnated paper. Then they were put in wooden boxes and stored in a thermostaticaly controlled cold store room at 10°C and 85 to 90 % relative humidity for 6 months. During the second year the fruits were soaked in 200 ppm TBS solutions after harvest and then stored at the above mentioned conditions. In the monthly sampled fruits weight loss, pH of juice, the contents of juice, titratable acidity total soluble solids and vitamin C were determined. On the other hand number of decayed fruits due to the physiological disorders or fungal diseases and green buttoned fruits were recorded in each sampling. In both experimental years the weight loss of stored fruits was found to be rather high. At the ends of the storage periods due to the weight loss some shrivelling in the peels were noticed. During 1988 at the end of 6 months storage period the highest and lowest weight losses were determined in Prior Lisbon (17.39 %) and Limoneria (8A) (n.98 H). respectively. In 1989 the weight losses were someiwhat increased at the end of 7 months storage and the highest percentage was found in Limoneria as 19.99 % and lowest in Frost Lisbon as 15.83 %. During the storage the juice contents increased markedly. In 1988 at the beginning of the experiments the average juice content was determined as 36.80 % and at the end of storage it became 50. In 1989 these rates were 36.50 % at the beginning and 48.0 % at the end of storage.-75- In both experimental years during the storage periods the titratable acidity and TSS contents were decreased and pH of the juice and vitamin-C contents were increased. These increases in Yitamin-C contents of course are very important for human nutrition point of view. In all the experimental varieties the amounts of decayed fruits were not high. Therefore no significant differences were found between TBS treated and non-treated fruits. In other words the effect of TBS on preventing fungal diseases was not clearly come out. In both years the number of green buttoned fruits was decreased as the storage period progressed. Browned or blackened buttons remained on the fruits. Neither rind browning nor pitting was observed on the stored fruits. At the end of these two years storage, experiments it was concluded that the fruits of the experimental varieties can be succesfully stored at 10°C ami 85-90 % RH for 6 to 7 months.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYabancı kökenli bazı limon çeşitlerinin muhafazası üzerinde araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmLemon
dc.subject.ytmCitrus fruits
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.identifier.yokid9314
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid9314
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess