Show simple item record

dc.contributor.advisorAnğ, Mine Küçüker
dc.contributor.authorKimiran, Ayten
dc.date.accessioned2020-12-07T16:16:38Z
dc.date.available2020-12-07T16:16:38Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161240
dc.description.abstractBu çalışmada, buyyon ve fosfat tamponlu agar besiyerlerinde 22°C ve 37°C sıcaklıklarda üretilen 11 adet Salmonella enteritidis suşunun kobay, tavşan, tavuk, koyun, sığır, insan ve öküz eritrositleriyle + 4°C'de ve oda sıcaklığında oluşturdukları hemaglutinasyon tipleri, eritrosit profilleri ve 37°C'de sıvı besiyerinde üretilen bu suşların, elektron mikroskobik yöntemlerle fimbriyaları araştırılmıştır. Suşlar farklı sıcaklıklarda, farklı besiyerlerinde üretildiklerinde ve hemaglutinasyon deneyleri farklı sıcaklıklarda yapıldığında, oluşan hemaglutinasyon tiplerinin ve eritrosit profillerinin farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Elektron mikroskobu incelemelerinde 37°C'de ve buyyon besiyerinde üretilen 11 S. enteritidis suşlarından altısının fimbriya oluşturduğu gözlenmiştir. ABSTRACT Hemagglutination Activity and Fimbriae of Salmonella Enteritidis Strains In this study, 11 Salmonella enteritidis strains grown in broth and on phos phate buffered agar at 22°C and 37°C were examined for their hemagglutination types and erythrocyte profiles with erythrocyte guinea pig, rabbit, chicken, sheep, cattle, ox and human at +4°C and room temperature. Morever these 11 S. enteritidis strains grown in broth media at 37°C were examined for the forma tion of fimbriae by electron microscopical methods.
dc.description.abstractBu çalışmada, buyyon ve fosfat tamponlu agar besiyerlerinde 22°C ve 37°C sıcaklıklarda üretilen 11 adet Salmonella enteritidis suşunun kobay, tavşan, tavuk, koyun, sığır, insan ve öküz eritrositleriyle + 4°C'de ve oda sıcaklığında oluşturdukları hemaglutinasyon tipleri, eritrosit profilleri ve 37°C'de sıvı besiyerinde üretilen bu suşların, elektron mikroskobik yöntemlerle fimbriyaları araştırılmıştır. Suşlar farklı sıcaklıklarda, farklı besiyerlerinde üretildiklerinde ve hemaglutinasyon deneyleri farklı sıcaklıklarda yapıldığında, oluşan hemaglutinasyon tiplerinin ve eritrosit profillerinin farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Elektron mikroskobu incelemelerinde 37°C'de ve buyyon besiyerinde üretilen 11 S. enteritidis suşlarından altısının fimbriya oluşturduğu gözlenmiştir. ABSTRACT Hemagglutination Activity and Fimbriae of Salmonella Enteritidis Strains In this study, 11 Salmonella enteritidis strains grown in broth and on phos phate buffered agar at 22°C and 37°C were examined for their hemagglutination types and erythrocyte profiles with erythrocyte guinea pig, rabbit, chicken, sheep, cattle, ox and human at +4°C and room temperature. Morever these 11 S. enteritidis strains grown in broth media at 37°C were examined for the forma tion of fimbriae by electron microscopical methods.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleSalmonella enteritidis suçlarında hemaglutinasyon etkinliği ve fimbriyalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmErythrocytes
dc.subject.ytmFimbriae
dc.subject.ytmMicrobiology
dc.identifier.yokid28236
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid28236
dc.description.pages37
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess