Salmonella enteritidis suçlarında hemaglutinasyon etkinliği ve fimbriyalar
dc.contributor.advisor | Anğ, Mine Küçüker | |
dc.contributor.author | Kimiran, Ayten | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:16:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:16:38Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161240 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, buyyon ve fosfat tamponlu agar besiyerlerinde 22°C ve 37°C sıcaklıklarda üretilen 11 adet Salmonella enteritidis suşunun kobay, tavşan, tavuk, koyun, sığır, insan ve öküz eritrositleriyle + 4°C'de ve oda sıcaklığında oluşturdukları hemaglutinasyon tipleri, eritrosit profilleri ve 37°C'de sıvı besiyerinde üretilen bu suşların, elektron mikroskobik yöntemlerle fimbriyaları araştırılmıştır. Suşlar farklı sıcaklıklarda, farklı besiyerlerinde üretildiklerinde ve hemaglutinasyon deneyleri farklı sıcaklıklarda yapıldığında, oluşan hemaglutinasyon tiplerinin ve eritrosit profillerinin farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Elektron mikroskobu incelemelerinde 37°C'de ve buyyon besiyerinde üretilen 11 S. enteritidis suşlarından altısının fimbriya oluşturduğu gözlenmiştir. ABSTRACT Hemagglutination Activity and Fimbriae of Salmonella Enteritidis Strains In this study, 11 Salmonella enteritidis strains grown in broth and on phos phate buffered agar at 22°C and 37°C were examined for their hemagglutination types and erythrocyte profiles with erythrocyte guinea pig, rabbit, chicken, sheep, cattle, ox and human at +4°C and room temperature. Morever these 11 S. enteritidis strains grown in broth media at 37°C were examined for the forma tion of fimbriae by electron microscopical methods. | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, buyyon ve fosfat tamponlu agar besiyerlerinde 22°C ve 37°C sıcaklıklarda üretilen 11 adet Salmonella enteritidis suşunun kobay, tavşan, tavuk, koyun, sığır, insan ve öküz eritrositleriyle + 4°C'de ve oda sıcaklığında oluşturdukları hemaglutinasyon tipleri, eritrosit profilleri ve 37°C'de sıvı besiyerinde üretilen bu suşların, elektron mikroskobik yöntemlerle fimbriyaları araştırılmıştır. Suşlar farklı sıcaklıklarda, farklı besiyerlerinde üretildiklerinde ve hemaglutinasyon deneyleri farklı sıcaklıklarda yapıldığında, oluşan hemaglutinasyon tiplerinin ve eritrosit profillerinin farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Elektron mikroskobu incelemelerinde 37°C'de ve buyyon besiyerinde üretilen 11 S. enteritidis suşlarından altısının fimbriya oluşturduğu gözlenmiştir. ABSTRACT Hemagglutination Activity and Fimbriae of Salmonella Enteritidis Strains In this study, 11 Salmonella enteritidis strains grown in broth and on phos phate buffered agar at 22°C and 37°C were examined for their hemagglutination types and erythrocyte profiles with erythrocyte guinea pig, rabbit, chicken, sheep, cattle, ox and human at +4°C and room temperature. Morever these 11 S. enteritidis strains grown in broth media at 37°C were examined for the forma tion of fimbriae by electron microscopical methods. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Salmonella enteritidis suçlarında hemaglutinasyon etkinliği ve fimbriyalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Erythrocytes | |
dc.subject.ytm | Fimbriae | |
dc.subject.ytm | Microbiology | |
dc.identifier.yokid | 28236 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 28236 | |
dc.description.pages | 37 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |