Show simple item record

dc.contributor.advisorTuncay, Melda
dc.contributor.authorErdoğan, Gülay
dc.date.accessioned2020-12-07T16:15:43Z
dc.date.available2020-12-07T16:15:43Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161208
dc.description.abstractBazı Maddelerin Misel Oluşumlarının İncelenmesi Katyon aktif yapıda olan Lidocain hidroklorür'ün 25°C'de sulu ortamda kritik misel konsantrasyonu iletkenlik ölçümlerinden 1,63-1 0-2 mol/l olarak bulundu. Lidocain hidroklorür'ün çözeltilerinin iletkenlik derişim eğrilerindeki değişim misel oluşumunun göstergesi olarak alındı. Suyla hidrojen bağı oluşturarak suyla karışan çeşitli organik maddeler ve sodyum klorürün miselleşme olayına etkisi saptandı. Dipolar aprotik sıvılar olan aseton, tetrahidroftıran, cfioksan ve dimetilsüifoksid ile çeşitli derişimlerde yapılan çalışmalarda bunların genel olarak benzer etki gösterdiği, misel oluşumunu engellediği yani kritik misel konsantrasyonunu arttırdığı ve miselin iyonlaşma derecesini azalttığı saptandı. İçlerinde suyla stokiyometrik hidrat oluşturacak kadar güçlü hidrojen bağlarıyla etkileşen dimetilsüifoksid en etkili oldu. Aseton-su sistemi için sıcaklık etkisi de incelendi ve 35°C'ye kadar sıcaklıkla katkılı kritik misel konsantrasyonu katkısız kritik misel konsantrasyonuna oranı (KMK) / (KMK)o derişimle artarken 40°C'de derişimin etkisinin çok az olduğu görüldü. Su yapısının kritik misel konsantrasyonu üzerinde etkisi üre ve fruktoz içeren ortamlarda çalışıldı. Su yapısını bozan ürenin katılması kritik misel konsantrasyonunu arttırırken, su yapısını destekleyen fruktoz kritik misel konsantrasyonu azalttı. Bu deneysel sonuçlar miselleşmede su düzenin yani entropi değişiminin temel etmen olduğunu gösterdi. Tuz etkisini görmek için Lidocain hidroklorür'ün aynı zıt iyonunu içeren NaCI ile yapılan çalışmada da NaCl'ün derişimi arttıkça kritik misel konsantrasyonunu ve miselin iyonlaşma derecesini azalttığı saptandı. -49-
dc.description.abstractThe critical micelle concentration of Lidocaine Hydrochloride which has a cationactive character has been determined as 1,63-10-2 mol-L-1 at 25°C by electrical conductivity method. The abrupt change in the plots of the conductivity of the solution versus the concentration of Lidocaine hydrochloride is taken as indication of micelle formation. The effects of sodium chloride and various organic substances which dissolve in water by forming hydrogen bonds, on the micellization are determined. From the experiments carried out in the presence of dipolar aprotic liquids like acetone, tetrahydrofurane, dioxane and dimethyl sulfoxide, it is found that they have generally similar effect; they have inhibitory effect on micelle formation that is increase critical micelle concentration and cause a decrease on the ionization degree of micelles. Dimethyl sulfoxide which forms very strong hydrogen bonds resulting in the formation of stoichiometric hydrates is the most effective one. The influence of temperature is also studied for acetone-water system. It is found that the temperature increase cause to an increment on the ratio of critical micelle concentration in the presence of the additives to the critical micelle concentration in the absence of the additives((CMC) / (CMC)Aw^^'h increasing acetone concentration until 35°C, but at 40°C concentration seems to have less influence than temperature. The influence of tie water structure on the critical micelle concentration is studied in the presence of urea and fructose. While the addition of urea, as a water structure breaking substance increases the critical micelle concentration, tie addition of fructose as a water structure supporting substance decreases the critical micelle concentration. The experimental -50-results confirmed that that entropy changes that is water structure is the fundamental factor in miceliization. In order to study the effect of added salt the experiments carried out in presence of sodium chloride which has the same counter ion of Lidocaine hydrochloride. It is found that as the concentration of sodium chloride increased 4»hg critical micelle concentration and ionization degree of micelles decreased. -51-en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleBazı modellerin misel oluşumlarının incelenmesi
dc.title.alternativeStudies of micelle formation of certain substances
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSolutions
dc.subject.ytmConductivity
dc.subject.ytmIonization
dc.subject.ytmMicelle formation
dc.identifier.yokid34411
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid34411
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess