Ceviz kerestesinin teknik kurutma özellikleri üzerine araştırmalar
dc.contributor.advisor | Kantay, Ramazan | |
dc.contributor.author | Ünsal, Öner | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:14:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:14:24Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161140 | |
dc.description.abstract | V. ÖZET `Ceviz Kerestesinin Teknik Kurutma özellikleri Üzerine Araştırmalar` adlı bu araştırmada Adi Ceviz kerestesinin farklı kalınlıklarıyla teknik kurutma denemeleri yapmak suretiyle kurutma özellikleri incelenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, kurutma konusunda genel bilgiler verilmiş ve kurutma bakımından ağaç malzemenin önemli bazı özellikleri açıklanmıştır. Ayrıca araştırma içinde adı geçen kavramlar hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra araştırmaya konu olan ağaç türümüz hakkında bilgi verilmiş, ardından araştırma konusu ile ilgili daha önce yapılmış olan benzer çalışmalar üzerinde durulmuştur. Materyal ve Metod bölümünde, araştırma materyalinin nasıl temin edildiği ve hangi özelliklere sahip olduğu açıklandıktan sonra, kurutma programlarının hazırlanmasından kurutma denemelerinin tamamlanarak sonuçların standarda uygun olarak istatistik değerlendirilmesine kadar yapılan tüm işlemler açıklanmıştır. Bulgular bölümünde, ortaya çıkan kurutma süreleri ve kurutma kalitesini tayin eden; sonuç rutubeti, rutubet meyli, kuruma gerilmeleri, çatlaklar, kollaps ve şekil değişmeleri ile ilgili sonuçlar sunulmuştur. Yapılan kurutma denemeleri sonucunda, 30 mm kalınlıkta ceviz kerestesinin % 35 başlangıç rutubetinden % 8 sonuç rutubetine kadar olan kurutma süresi yaklaşık 330 saat olarak bulunmuştur (Başlangıç sıcaklığı 50 °C, Başlangıç bağıl nemi % 88 ve Sonuç sıcaklığı 60 °C, Sonuç bağıl nemi % 23.5). Kurutma sonunda kurutma kalitesi bakımından yapılan değerlendirmede sonuç rutubeti, rutubet meyli, kuruma gerilmeleri, çatlak ve kollaps oluşumu bakımından en yüksek kurutma kalitesine (E Sınıfı) ulaşıldığı tespit edilmiştir. 70 mm kalınlığında ceviz kerestesinin % 38 başlangıç ru- -81-tubetinden % 12 sonuç rutubetine kadar olan kurutma süresi yaklaşık 600 saat olarak bulunmuştur (Başlangıç sıcaklığı 4-0 °C, Başlangıç Bağıl nemi % 88 ve Sonuç sıcaklığı 50 °C, Sonuç Bağıl nemi % 54). Kurutma sonunda, kurutma kalitesi bakımından yapılan değerlendirmede, sonuç rutubeti ve rutubet meyli bakımından Q (kaliteli kurutma) kurutma kalitesi sınıfına ulaşılmış, kuruma gerilmelerinin oluşumu, çatlaklar ve kollaps oluşumu bakımından ise en yüksek kurutma kalitesine (E) ulaşıldığı tespit edilmiştir. Tartışma ve Sonuç bölümünde ise her iki kalınlık için uygulanan kurutma programları ve elde edilen sonuçlar kendi aralarında ve daha önce bu konuda yapılmış araştırmalardan elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmak suretiyle tartışılmıştır. Son olarak tüm bu bulgular ve değerlendirmelere bağlı olarak cevizin kurutma özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. -82- | |
dc.description.abstract | INVESTIGATIONS ON THE KILN DRYING PROPERTIES OF WALNUT LUMBER SUMMARY In this investigation titled `Investigations on the kiln drying properties of Walnut Lumber` the drying pro perties of Walnut Lumbers of two different thickness were examined. In the first section general information was provided on the drying process and on some of the properties signi ficant in drying. The concepts dealt with in the investi gation were explained. Later the information on the wood of Walnut was presented and litarature reviawed on the subjet. In the section on the Material and Method information was presented on the source and properties of experimental material, on the preparation of the drying programs, on their application to the material, on the statistical evalu ation of the results, and all other procedures. On the Results section the drying periods, final mois ture contents (M.C.), slope of the MC's, drying tensions, the degree of the splits, collapses and deformation which occurred on the experimental material was provided. On the lumber of 30 mm thickness it took 330 hours to reduce M.C. from 35 % to 8 % (Initial relative humidity and temperature being 88 % and 50 °C, and the final Relative humidity and temperature being 23.5 % and 60 °C). Conside ring the final M.C, slope of the M.C, drying tension, split formation and occurrence of the collaps the drying quality was assessed as Class E (Exclusive), the highest class evailable. On the Lumber of 70 mm thickness it took 600 hours to reduce M.C. from 38 % to 12 % (Initial relative humidity and temperature being 88 % and 4-0 °C, the final relative humidity and temperature being 54- % and 50 °C). In final M.C, and slope of the M.C The Quality was Q (Quality dried). -83-in developing drying tension, splits, and collaps the Quality was assessed as E. in the Discussion and Results section the results obtained on material of two different thicknesses were compared with each other and with the values given in the literatüre. Finally, in the light of the results obtained, the drying properties of lalmıt was presented. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ormancılık ve Orman Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Forestry and Forest Engineering | en_US |
dc.title | Ceviz kerestesinin teknik kurutma özellikleri üzerine araştırmalar | |
dc.title.alternative | Investigations on the kiln drying properties of walnut lumber | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Walnut | |
dc.subject.ytm | Drying systems | |
dc.subject.ytm | Timber | |
dc.identifier.yokid | 34392 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 34392 | |
dc.description.pages | 89 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |