Aşağı Seyhan ovasında süt sığırcılığına yer verilen işletmelerde yem giderlerinin minimizasyonu
dc.contributor.advisor | Akdemir, Şinasi | |
dc.contributor.author | Binici, Turan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:13:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:13:47Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161108 | |
dc.description.abstract | Ill ÖZ Bu çalışma., Aşağı Seyhan Ovası süt sığırcılığına yer verilen işletmelerinde., kış mevsiminde., yem giderlerinin minimizasyonu amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 15 işletmeci ile anket çalışması yapılmıştır. Araştırma alanında bulunan süt sığırcılığı işletmeleride, mevcut durumdaki yem kullanımı ve yem masrafları ile bunlara etkili olabilecek faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Mevcut durumdaki yem kullanımı ile araştırma sonuçlarına göre geliştirilen rasyonların maliyeti karşılaştırılmış ve araştırma sonucu elde edilen rasyonların uygulanması halinde kış mevsiminde yem giderlerinin `Ü46.8, süt üretim maliyetinin ise '^23.4 oranında düşürülebileceği saptanmıştır. Ayrıca hammadde fiyatlarının ve karma yem rasyonlanna konulan kısıt sınırlarının- değişmesi halinde rasyonun içeriğinin ve maliyetinin nasıl değişime uğrayacağım gösteren duyarlılık analizi de yapılmıştır. | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT This study was carried out for the purpose of the minimization of the fodder expenses of the dairy cattle farms in the lower Seyhan Plain in winter. For this purpose, a questional r re was applied to 15 farmers selected by using stratified sampling method. The present fodder usage., fodder expenses and the factors which may affect them were tried to be determined. The cost of the present fodder usage and the cost of the rations developed with the results of the research were compared, it was concluded that fodder expenses and milk production cost can be decreased in winter, 46.8'S and 23.41S respectively if the rations developed with the results of the research are applied, in addition to this a sensitivity analysis was made. This analysis shows how the ration content and cost would change when the prices of the raw material and the limitations put for the mixed fodder rations change. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Aşağı Seyhan ovasında süt sığırcılığına yer verilen işletmelerde yem giderlerinin minimizasyonu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Animal feeds | |
dc.subject.ytm | Animal husbandry | |
dc.subject.ytm | Dairy herds | |
dc.identifier.yokid | 13156 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 13156 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |