Show simple item record

dc.contributor.authorÖzcan, Muharrem
dc.date.accessioned2020-12-07T16:13:40Z
dc.date.available2020-12-07T16:13:40Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161103
dc.description.abstract-XXXII- 1983 ve 1989 yıllarımla Yürütülen bu çalışmada Pozantı-Kamışlı vadisinde yetiştiriciliği yapılan Golden Delicious, Starking Delicious ve Amasya elmalarının en uygun derim zamanlarını saptamak, meyveleri makinayla soğutmalı ve doğal soğutmalı depoda plastik ve kağıt ambalajlı olarak muhafaza ederek bu çeşitlerin muhafaza süre ve kalitelerini arttırmak amaçlanmıştır. 1988 yılında daha iyi bir renklenmenin sağlanabilmesi için Alar uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre 1988 yılında her 3 çeşit 27 eylülde derildiği halde 1989 yılında Golden Delicious (meyve eti sertliği: 8.85 kg, SÇKÎÎ: % 15.45) ve Starking Delicious (meyve eti sertliği: 9.06 kg, SÇKH: % 14) 21 eylül, Amasya (meyve eti sertliği: 9.60 kg, SÇKM: % 14. 25) ise 24 eylülde derilmişlerdir. Bu çeşitler makinayla soğutmalı depoda VK,% 85-90 oransal nem koşullarinda 7 ay ve doğal soğutmalı depoda 3-5 ay başarılı bir şekilde muhafaza edilmişlerdir. Doğal soğutmalı depoda muhafazaya en uygun çeşit Amasya, en duyarlı çeşit i3e Starking Delicious olmuştur. Makinayla soğutmalı depoda 7 aylık muhafaza 3onra3inda meyve eti 3er t ligi, Starking Delicious, Golden Delicious ve Amasya elmalarında sırasıyla 6.68 kg, 6. 71 kg ve 7.54 kg olarak saptanmıştır. Öte yandan bu çeşitlerin SÇKH miktarları da sırasıyla % 17.33, % 15.85, ve % 15. 07'dir. Plastik ambalaj kağıt ambalaja-XXXIII- I` göre birçok kalite ölçütlerine olumlu etki yapmış Ye bu etki Golden Delicious' ta belirgin olarak gözlenmiştir. Âlar uygulamasının renklenme üzerine etki3i Starking Deliciou3 ve Amasya meyvelerinde açıkça gözlenmiştir. Bununla birlikte bu büyümeyi geciktirici madde kalite üzerine olumlu etki yapmaktadır.
dc.description.abstract-XXX IV- 1BSIIÜCT The experiments were conducted on Golden Delicious, Starking Delicious and Amasya apples grown in Posantı-Kamıslı valley during 1983 and 1989 to determine their most suitable harvest time, to find out their suitabilty to cold and common storage, to lengthen their storage period and maintain their quality rby trapping them in paper or keeping them in plastic bags during the storage. In 1988 Alar was applied to improve and. hasten the red color formation of the fruits. According to the results of the experiments, best harvesting time wa3 determined as 27 th September in 1988 for all the three varieties. However in 1989 the dates of harvests slightly altered and Golden Delicious (flesh firmness: 8.85 kg, TSS: 15.45 %) and Starking Delicious (flesh firmness: 9.06 kg, TS5: 14.0 %) harvested on 21 3t and Amasya (flesh firmne33: 9.60 kg, TSS: 1425 H) on 24 th of September. The fruits of the experimental varieties were 3ucce3fully stored for 7 months at 1°C and 85-90 % SH in cold 3 tor e and about 3 to 5 months in common store. Amasya was found the most suitable variety for common store whereas Starking Delicious was determined as the mo3t sensitive. After 7 month storage at cold store the flesh firmness of Starking Delicious, Golden Delicious and Amasya were 6. 68 kg, 6. 71 kg and 7. 54 kg-XXX?- respectively. On the other hand T35 values for the same varieties were 17. 33 %.. 15. 85 % and 15. 07 % respectively. In comparison to paper bags, plastic bags were found more effective to maintain some of the quality characteristics of the fruits. This effect wa3 most obvious in Golden Delicious. The effect of Alar on the coloration of Starring Delicious and Amasya Fas clearly observed on the fruits. Moreover, this growth retardant wa3 also succesful to improve the quality.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titlePozantı-Kamışlı vadisinde yetiştirilen Amasya, Starking ve Golden Delicious elmalarının muhafazası üzerinde araştırmalar
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmApple
dc.subject.ytmPackaging
dc.identifier.yokid13159
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid13159
dc.description.pages311
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess