Adana piyasasında tüketime sunulan beyaz peynirlerde enterotoksijenik staphylococcuslar üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Evliya, Bülend | |
dc.contributor.author | Gannemoğlu, E.Nur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:12:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:12:23Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161035 | |
dc.description.abstract | ÖZ Bu araştırma Adana 'da tüketime sunulan beyaz peynirlerin enterotoksijemik Staphylococcus `lar yönünden incelenerek gıda zehirlenmesi riskini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Adana piyasasından toplanan 30 adet beyaz peynir örneği mikrobiyolojik yönden incelenmiştir. Beyaz peynir örneklerinin mikrobiyolojik analizleri sonucunda total bakteri, koliform bakteri, Staphylococcus ve koagülaz - pozitif Staphylococcus sayıları ortalamaları sırasıyla 2.5xlOB bakteri / g, 3.2 x 10e bakteri / g, 1.8 x 107 bakteri/g, 3.3 x 10B bakteri/g olarak saptanmıştır. Alınan sonuçlar, Adana piyasasındaki beyaz peynirlerin neden olduğu Staphylococcus zehirlenmelerinin insan sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğin i g ö s t e r m i ş t i r. | |
dc.description.abstract | VI ABSTRACT The Investigation of Enterotoxigenic Staphylococci in Pickled White Cheese in the Adana region. This investigation of pickled white cheese in Adana was carried out to determine the conformity of pickled white cheese by evaluating enterotoxigenic Staphylococci and therefore the risk of food poisoning. A total of 30 pickled white cheese samples were obtained from markets of Adana and the microbiological analysis were realized. At the end of microbiological analysis the a var age values of total bacteria, colif orrn bacteria, Staphylococcus and coagulase-positive Staphylococcus were determined as 2.5x10s bacteria/g, 3.2xl.0e bacteria/g, 1.8x10''' bacteria/g, 3.3x10s bacteria/g respectively. The results have indicated that Staphylococcus in pickled white cheese if rom Adana markets, might be dangerous to human health. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Adana piyasasında tüketime sunulan beyaz peynirlerde enterotoksijenik staphylococcuslar üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | The Investigation of enterotoxigenic staphylococcı in pickled white cheese in the Adana region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Staphylococcus | |
dc.subject.ytm | Food poisoning | |
dc.subject.ytm | Microbiology | |
dc.subject.ytm | White cheese | |
dc.identifier.yokid | 13134 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 13134 | |
dc.description.pages | 41 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |