Orman endüstrisi işyerlerinde hava kalitesi ve mikrobiyolojisi
dc.contributor.advisor | Ünlügil, Haluk | |
dc.contributor.author | Göker, Ali | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:12:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:12:10Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161024 | |
dc.description.abstract | ÖZET Orman endüstrisi işyerlerindeki mikrobiyolojik kirlilik, özellikle havadan gelen mantar sporları, hakkında bilgi edin mek böylece korunma tedbirlerinin geliştirilmesi ve insan sağlığına uygun çalışma ortamlarının oluşturulmasına katkıda bulunmak amacı ile İstanbul'daki toz-talaş emme ve havalandırma sistemine sahip olma yönünden farklılıklar gösteren dört deği şik fabrika içinde ve fabrika dışında açık havada, ölçümler ya pılmıştır. Mikrobik aerosol konsantrasyonu ölçmek için sedimentasyon <çökme> metodu kullanılmıştır. Malt agar besi yeri içeren Pet ri kapları yi a bina içinde ve bina dışında açık havada olmak üzere günün muhtelif saatlerinde periyodik olarak ölçümler ya pılmıştır. Ölçümlere sabahları fabrikanın faaliyete geçmesin den önce başlanıp, faaliyetin durmasından sonraya kadar devam edilmiştir. Ayrıca öğle molasında da ölçüm yapılmıştır. Petri kapları 2-5 gün inkübasyona tabi tutulduktan sonra koloniler sayılarak, her fabrika için günlük mikrobik aerosol konsantras yon değişimleri tespit edilmiştir. ölçümlerden elde edilen sonuçlar CFU CColony Forming Unit = 2 ıi Geliştiren Birim>/dm /saat cins yonların ortalamaları olarak şöyledir Koloni Geliştiren Birim>/dm /saat cinsinden günlük konsantras- Fakülte imalathanesi <Bahçeköy> Saray Mobilya CMerter> Eczacı başı Mutfak Sanayi CTuzla) SEM Parke Fabrikası < Gebze) -48-Toz -t al aş emme ve havalandırma sistemlerinden hiç birinin bulunmadığı Fakülte imalathanesi hava kalitesinin mikrobiyolo jik açıdan en düşük düzeyde olduğu, bina içinde ölçülen mantar sporu konsantrasyonunun diğer fabrikalarda ve açık havada yapı lan ölçümlerin çok üzerinde seyretmiş oluşundan anlaşılmakta dır. Toz-talaş emme ve havalandırma sistemlerinin tam olarak bulunduğu Eczacı başı Mutfak Sanayi imalathanesinde mikrobiyolo jik kirlilik diğer fabrikaların altında bulunmuştur. Fabrika içi değerleri fabrika yakınında açık havada yapılan ölçmelerde bulunan değerlerin de altındadır. Bu sonuç havalandırma siste minin kalitesini ve önemini göstermektedir. Araştırma orman endüstrisi işyerlerinde toz-talaş emme sisteminin bulunması ve çalışma saatlerinde fabrika havasının sürekli olarak temizlenmesinin hava kalitesini yükselttiğini açıkça kanıtlamıştır. -49- | |
dc.description.abstract | -c V QUALITY AND MICROBIOLOGY OF AIR IN FOREST PRODUCTS >USTRY iŞfDi SUMMARY > T h b t e s t: s y r © id q t` t ed h © *.` e w 6? r e c o n d u c t © d t. o o s? n e r a t e ı n -f es r.- matı on on the level of microbioloqical contaminants, especially / on the -fungal spores offOair in the work areas of the -forest / ! ' - products randustry. The results were expected to contribute in the development o-f measures to secure satisfactory level o-f air aualitv for the employees» Four factories with different. ' i J a/ration systems, all in or near Istanbul, participated. For the measurements F'etr i-p lates containing lialt-Agar media were exposed withHin factories throughout a work-day starting before the work and covering also the midday rest period» The plates were incubated at 27 °C for 2 to 5 days before counting the microbial colonies deve lop jTdj !,vi cwfc, The averages obtained from the readings were as follows ias CFU/dm /hr). I ns i de of the factory Outdoors Production Facility of the Faculty of Forestry (Bahçeköy) 1296 143 Saray Mobilya <Merter> 310 183 ` Eczacı başı Mutfak Sanayii <Tuzla> 160 305 SEM Parke Fabrikası «Sebze > 440 380 Thus the results showed that the air in the facility of the Faculty, which has no aeration system, had highest level of microbial contaminants able to grow on Malt-Agar, The air contamination level wasJat the Eczacıbası Mutfak Sanayii, w^estSu i'?ol { i } c -50-eOUlDOeü Ui ir n.3. rîjG *;1e*'` n | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ormancılık ve Orman Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Forestry and Forest Engineering | en_US |
dc.title | Orman endüstrisi işyerlerinde hava kalitesi ve mikrobiyolojisi | |
dc.title.alternative | Quality and microbiology of air in forest products endustry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Microbiology | |
dc.subject.ytm | Forest products industry | |
dc.subject.ytm | Air pollution | |
dc.identifier.yokid | 34493 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 34493 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |