Show simple item record

dc.contributor.advisorTor, İzzet
dc.contributor.authorKurtaran, Nural
dc.date.accessioned2020-12-07T16:09:04Z
dc.date.available2020-12-07T16:09:04Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/160862
dc.description.abstractIll 02 PET ve CAM ŞİŞELERDEKİ BİTKİSEL YAĞLAR ÜZERİNE IŞIK, İSI VE OKSİJENİN ETKİLERİNİN MUKAYESELİ İNCELENMESİ Bitkisel sıvı yağların ışık, sıcaktık ve hava oksijeni ile değişik ambalajlardaki bozunmaları, kırılma,iyod, asit, peroksit indisleri ve Kreis testi ile 15 günlük deneme süresinde takip edilmiştir. Elde edilen bulguların sonucunda bozunma hızının ortam koşullarına bağlı olarak değiştiği saptanmıştır. Bitkisel sıvı yağlar için en iyi korunma şeklinin soğukta, ışıktan korunan cam ambalajda veya korunmayan ortamda metal ambalajlarda olduğu sonucuna varılmıştır. ABSTRACT THE COMPARATIVE INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF LIGHT, HEAT AND OXYGEN ON THE VEGETABLE OILS KEPT IN PET AND GLASS BOTTLES The degradation rate of vegetable liquid oils in different packages by the influences of light, temperature and air oxygen was followed in 15 day periods. Using the refractive iodine, acid and peroxide indices and Kreis test The degradation rate was found to vary with the conditions of the medium in which the oils were kept. The optimal conditions for preserving the oils were low temperature, glass packaking under light-protected or metal packaking under light- permitted conditions.
dc.description.abstractIll 02 PET ve CAM ŞİŞELERDEKİ BİTKİSEL YAĞLAR ÜZERİNE IŞIK, İSI VE OKSİJENİN ETKİLERİNİN MUKAYESELİ İNCELENMESİ Bitkisel sıvı yağların ışık, sıcaktık ve hava oksijeni ile değişik ambalajlardaki bozunmaları, kırılma,iyod, asit, peroksit indisleri ve Kreis testi ile 15 günlük deneme süresinde takip edilmiştir. Elde edilen bulguların sonucunda bozunma hızının ortam koşullarına bağlı olarak değiştiği saptanmıştır. Bitkisel sıvı yağlar için en iyi korunma şeklinin soğukta, ışıktan korunan cam ambalajda veya korunmayan ortamda metal ambalajlarda olduğu sonucuna varılmıştır. ABSTRACT THE COMPARATIVE INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF LIGHT, HEAT AND OXYGEN ON THE VEGETABLE OILS KEPT IN PET AND GLASS BOTTLES The degradation rate of vegetable liquid oils in different packages by the influences of light, temperature and air oxygen was followed in 15 day periods. Using the refractive iodine, acid and peroxide indices and Kreis test The degradation rate was found to vary with the conditions of the medium in which the oils were kept. The optimal conditions for preserving the oils were low temperature, glass packaking under light-protected or metal packaking under light- permitted conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titlePet ve cam şişelerdeki bitkisel yağlar üzerine ışık,ısı ve oksijen etkilerinin mukayeseli incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGlass bottle
dc.subject.ytmPET bottles
dc.subject.ytmHeat
dc.subject.ytmPlant oils
dc.subject.ytmComparative analysis
dc.subject.ytmLight
dc.subject.ytmOxygen
dc.identifier.yokid34486
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid34486
dc.description.pages103
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess