Show simple item record

dc.contributor.advisorYanardağ, Refiye
dc.contributor.authorÇolak, Hilal
dc.date.accessioned2020-12-07T16:08:39Z
dc.date.available2020-12-07T16:08:39Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/160841
dc.description.abstractM oz PAZI'NIN (Beta Vulgaris L. Var. Cicla) NORMAL VE DİABETİK TAVŞANLARDA KAN ŞEKERİ DÜZEYİNE ETKİSİ Çeşitli semt pazarlarından satın alınan pazı yapraklan su ile yıkanarak gölgede kurutuldu. Kurutulan yapraklardan hazırlanan sulu ve metanollü ekstreler, normal ve alloksan ile deneysel diabet oluşturulınuş tavşanlara, belirli dozlarda oral olarak verildi. Tavşanların açlık ve pazı ekstreleri verildikten 1, 2, 3 ve 4 saat sonraki kan glukoz düzeyleri saptanarak, bulgular değerlendirildi. Elde edilen sonuçlardan, sulu pazı ekstrelerüün, normal tavşanlarda 2 g/kg dozda, diabetik olanlarda ise 2, 4 ve 8 g/kg dozlarında kan şekeri düzeyini düşürücü etki gösterdiği saplandı.
dc.description.abstract3C ABSTRACT THE EFFECT OF CHARD (Beta Vulgaris L. Var. Cicla) ON BLOOD GLUCOSE LEVELS OF NORMAL AND DIABETIC RABBITS Chard leaves, wlrich were obtained from different markets, were washed with water and left to dryness in the sliade. The aqueous and methanol extracts of dried leaves were administered to normal and alloxan diabetic rabbits orally in spesific doses. The blood glucose of starved and chard administered rabbits after 1, 2, 3 and 4 hours were determined and evaluated. According to the results it was observed Uiat water extracts of cltard dropped the blood glucose level at 2 g/kg dose in normal rabbits. On the other hand, tiiis level dropped to 2, 4 and 8 g/kg doses, in diabetic rabbits.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titlePazı`nın ( Beta vulgaris l.Var.cicla ) normal ve diabetik tavşanlarda kan şekeri düzeyine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmChard
dc.subject.ytmBlood glucose
dc.subject.ytmRabbits
dc.identifier.yokid38966
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid38966
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess