Show simple item record

dc.contributor.advisorÇotuk, Ayşin
dc.contributor.authorMisirlioğlu, Serpil
dc.date.accessioned2020-12-07T16:06:44Z
dc.date.available2020-12-07T16:06:44Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/160729
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, İstanbul boğazından toplanmış Mytilus gaüoprovincialis türü midyelerin hemolenf sıvısında, bakterilere karşı oluşan doğal humoral faktörler araştırılmıştır. Bu hemolenf faktörler, antimikrobiyal maddeler, hemolizin ve aglutininler'dir. Hemolenfin antibakteriyal etkisi Aeromonas hydrophila, Pseudomonas aerugmosa, Pseduomonas maltophilia ve Escherichia coli bakterileri üzerine in vitro disk difluzyon ve koloni sayma yöntemleri ile araştırılmıştır. Her iki yöntem sonucundan, midye hemolenfînin en çok bu hayvan için potansiyel patojen durumunda olan Aeromonas hydrophila bakterisinin üremesini inhibe edici bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Hemolenfin denenen diğer bakterilerin üremesini inhibe ettiği saptanmıştır. Hemolenfin antibakteriyal aktivitesinin, sıvının 60°C ve 100°C ısıtılmasıyla tamamen yok edildiği, +4°C de tutulduğunda da azaldığı tespit edilmiştir. Midye hemolenfînin fare insan ve koyun eritrositlerine karşı farklı titrelerde doğal hemoliz aktivitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Hemolenfin, 60°C de 15 dakika ısıtılmasıyla hemoliz etkisi kaybolmaktadır. - 35 -Mytilus galloprovincialis hemolenfinin omurgah eritrositlerine karşı genellikle zayıf bir hemagglutinin özelliğine sahip olduğu saptanmıştır. Gerek hemoliz gerekse aglutinasyon oranının denenen eritrosit tipine göre değiştiği gösterilmiştir. Ayrıca, M.galloprovincialis hemolenfinin P.maltophilia ve B.subtilis bakterilerini agglutine ettiği bulunmuştur. Poh'akrilamid gel elektroforezinden elde edilen sonuçlara göre, aktif franksiyonlar ihtimal bir protein makromolekülüdür. Ancak bundan sonraki deneylerde de moleküler yapısı daha etraflı bir yekilde çahşılacaktır.
dc.description.abstractThe hoşt- bacterium relationship in mussel Mytilus galloprovincialis in this study natura! humoral factors against bacteria have been investigated in hemolymph from mussels Mytilus galloprovincialis obtained from İstanbul bosphorus. These hemolymph components are antimicrobial substances, hemolysin and agglutinins. Antibacterial effect of hemolymph on bacteria Aeromonas hydrophila, Pseudomonas maltophilia and Escherichia coli has been investigated both in vitro dişe diffiısion on ağar and coloni forming on ağar methods. According to the results obtained from both methods, Mytilus hemolymph has effective lytic action on Aeromonas hydrophila that is potential pathogen for this matine bivalve. it has also growth-inhibition on other bacteria tested. The antibacterial activity of the hemolymph was completely inhibited when it was heated at 60°C and 100°C. This activity has been also decreasing when it was stored at 4°C. Mytdus hemolymph contains naturally occuring hemolysin at different titers against mouse, human, sheep erythrocytes. Hemolysin was heat inactivated at 60°Cforl5minutes.The hemolymph of Mytilus galloprovincialis possesses generally weak hemogglutianiting activity towards erythrocytes of different vertebrates. it was shown that, the rate of lysıs ör agglutination was different for each type of erythrocyte. in addıtion it was demostrated that Mytilus galloprovincialis hemolenf contained agglutinins against Pseudomonas maltophüia, Bacülus subtilis. According to the results obtained from the Polyacrylamide gel electrophoretic analysis, active fractions are probably a protein macromolecule. But the molecular stnıcture of active fractions will be studied in detail in the fiıture experiments.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleMidye ( Mytilus galloprovincialis )`de bakteri-konak ilişkileri
dc.title.alternativeThe Host-Bacterium reletionship in the mussel ( Mytilus galloprovincialis )
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBacteria
dc.subject.ytmBosphorus
dc.subject.ytmMussels
dc.identifier.yokid38311
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid38311
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess