Kafeinin ikili bir solvent karışımı ile su arasındaki dağılma katsayılarının incelenmesi
dc.contributor.advisor | Aydın, Ahmet | |
dc.contributor.author | Vatan, Öznur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T16:00:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T16:00:24Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/160395 | |
dc.description.abstract | V. ÖZET Kafenin ikili bir solvent karışımı ilâ su arasındaki dağılma katsayılarının incelenmesi. Bu çalışmada kafeinin hacmen %1'lik sulu çözeltisi ve iki farklı solvent karışımı (etil asetat-kloroform, diklormetan-kloroform) kullanılmış ve bu solvent karışımlarının farklı oranlardaki bileşimleri hazırlanmıştır. Değişik pH değerlerini elde etmek için tampon çözeltilerden yararlanılmıştır. Kafeinin tayininde volumetrik metodlardan iyodometrik metodu kullanılmıştır. Etil asetat ve diklormetan solventleri için dağılma katsayılarının, bu solventlerin dağılma katsayısı büyük olan kloroformla meydana getirdikleri ikili karışımların dağılma katsayılarından daha kötü olduğu bulunmuştur. Karışımdaki kloroform miktarının ve pH değerinin artması karışımların dağılma katsayılarını daha fazla arttırmıştır. Ayrıca fazlar kısa bir süre (0-1 dak) içinde birbirinden net bir şekilde ayrılabilmiştir. 47 | |
dc.description.abstract | SUMMARY The research of the distribution coefficients of caffeine between a double solvent mixture and water. In this study, 1% aqueous solution of caffeine and two different solvent mixture (ethyl acetate-chloroform, dichloromethane-chloroform) were used and compositions in different ratio of these solvent mixtures were prepared. Buffer solutions were used to obtain different pH values, lodometry method was used in analysis of caffeine. It was found that distribution coefficients of ethyl acetate and dichlor methane solvents were worse than distribution coefficients of double solvent mixtures of ethyl acetate and dichloromethane formed with chloroform. Distribution coefficients of mixtures were increased more with increasing amount of chloroform in mixture and pH values. Otherwise, phases could be separated in a clear form at short time (0-1 minute). 48 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Chemical Engineering | en_US |
dc.title | Kafeinin ikili bir solvent karışımı ile su arasındaki dağılma katsayılarının incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Distributive characteristics | |
dc.subject.ytm | Hydrogen-ion concentration | |
dc.subject.ytm | Solvent extraction method | |
dc.subject.ytm | Caffeine | |
dc.identifier.yokid | 46751 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 46751 | |
dc.description.pages | 46 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |