Show simple item record

dc.contributor.advisorAydın, Ahmet
dc.contributor.authorVatan, Öznur
dc.date.accessioned2020-12-07T16:00:24Z
dc.date.available2020-12-07T16:00:24Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/160395
dc.description.abstractV. ÖZET Kafenin ikili bir solvent karışımı ilâ su arasındaki dağılma katsayılarının incelenmesi. Bu çalışmada kafeinin hacmen %1'lik sulu çözeltisi ve iki farklı solvent karışımı (etil asetat-kloroform, diklormetan-kloroform) kullanılmış ve bu solvent karışımlarının farklı oranlardaki bileşimleri hazırlanmıştır. Değişik pH değerlerini elde etmek için tampon çözeltilerden yararlanılmıştır. Kafeinin tayininde volumetrik metodlardan iyodometrik metodu kullanılmıştır. Etil asetat ve diklormetan solventleri için dağılma katsayılarının, bu solventlerin dağılma katsayısı büyük olan kloroformla meydana getirdikleri ikili karışımların dağılma katsayılarından daha kötü olduğu bulunmuştur. Karışımdaki kloroform miktarının ve pH değerinin artması karışımların dağılma katsayılarını daha fazla arttırmıştır. Ayrıca fazlar kısa bir süre (0-1 dak) içinde birbirinden net bir şekilde ayrılabilmiştir. 47
dc.description.abstractSUMMARY The research of the distribution coefficients of caffeine between a double solvent mixture and water. In this study, 1% aqueous solution of caffeine and two different solvent mixture (ethyl acetate-chloroform, dichloromethane-chloroform) were used and compositions in different ratio of these solvent mixtures were prepared. Buffer solutions were used to obtain different pH values, lodometry method was used in analysis of caffeine. It was found that distribution coefficients of ethyl acetate and dichlor methane solvents were worse than distribution coefficients of double solvent mixtures of ethyl acetate and dichloromethane formed with chloroform. Distribution coefficients of mixtures were increased more with increasing amount of chloroform in mixture and pH values. Otherwise, phases could be separated in a clear form at short time (0-1 minute). 48en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleKafeinin ikili bir solvent karışımı ile su arasındaki dağılma katsayılarının incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmDistributive characteristics
dc.subject.ytmHydrogen-ion concentration
dc.subject.ytmSolvent extraction method
dc.subject.ytmCaffeine
dc.identifier.yokid46751
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid46751
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess