Show simple item record

dc.contributor.advisorAydın, Ahmet
dc.contributor.authorÖnder, Mine
dc.date.accessioned2020-12-07T15:57:08Z
dc.date.available2020-12-07T15:57:08Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/160245
dc.description.abstractV. ÖZET Kafeinin su ve bazı organik çözücüler arasındaki dağılma katsayılarının sıcaklığa bağlı olarak değişimi. Bu çalışmada kafeinin % l'lik sulu çözeltisi ve çeşitli organik çözücüler (kloroform, etilasetat, n-butilasetat, benzen, karbontetraklorür) kullanılmıştır. Kafeinin tayininde volumetrik metodlardan iyodometrik metod kullanılmıştır. Kafeinin kloroformdaki dağılma katsayısının sıcaklıkla azaldığı, diğer organik çözücülerde (etilasetat, n-butilasetat, benzen, karbontetraklorür) ise sıcaklıkla arttığı bulunmuştur. 51
dc.description.abstractSUMMARY Variations of distribution coefficient of caffeine between water and some organic solvents depend on the temperature. In this study, 1% aqueous solution of cafeine and some organic solvent (chloroform, ethyl acetate, n-butyl acetate, benzene, carbon tetrachloride ) were used. Iodometry method was used in analysis of caffeine. It was seen that the distribution coefficient of caffeine between water and chloroform was decreased with increasing temperature and increased by using other solvents ( ethyl acetate, n-butyl acetate, benzene, carbon tetrachloride ) with increasing temperature. 52en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleKafeinin su ve bazı organik çözücüler arasındaki dağılma katsayılarının sıcaklığa bağlı olarak değişimi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCaffeine
dc.subject.ytmOrganic solvents
dc.identifier.yokid56161
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid56161
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess