Show simple item record

dc.contributor.advisorAtun, Gülten
dc.contributor.authorHisarli, Gül
dc.date.accessioned2020-12-07T15:28:48Z
dc.date.available2020-12-07T15:28:48Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/158826
dc.description.abstractÖZET Bazı Organik Maddelerin Redüksiyon Kinetiğinin Polarografik ve Spektrofotonıetrik Yöntemlerle İncelenmesi Bu çalışmada, katyonik boyarrnaddelerden toluidin mavisi ve safranin T'nin sulu hidroklorik asit çözeltisinde PbCk ile redüksiyon kinetiği incelenmiştir. Boyarmaddelerin tüketim süreleri ölçülüp, reaksiyon dereceleri tespit edilmiş ve uygun reaksiyon mekanizmaları önerilmiştir. Toluidin mavisinin redüksiyon kinetiği, Xtnax=630 nm'de spektrofotonıetrik olarak izlenmiştir. Absorbansa bağlı olarak konsantrasyonun zamanla değişimine göre reaksiyon hız sabitleri hesaplanarak reaksiyonun TM^ye göre 1.,Pb2+ iyonuna göre 1. ve FT iyonuna göre 1. dereceden olduğu bulunmuştur. Asit ve redüktan konsantrasyonu değişiminin reaksiyon hızı üzerine etkisi araştırılmış, hız sabitlerinin konsantrasyonla arttığı tespit edilmiştir. Safranin T'nin redüksiyon kinetiği ise, polarografik yöntemle boyarmaddenin polarografik redüksiyon dalgasındaki değişimi ile izlenmiştir.Zamanla konsantrasyonun değişimine bağlı olarak limit diffuzyon akımının değişmesinden yararlanılarak reaksiyon hız sabitleri hesaplanmış, reaksiyonun ST+'ye göre 1., Pb2+ iyonuna göre 1/2. ve H^ iyonuna göre 1. dereceden olduğu bulunmuştur. Her iki boyarmadde için reaksiyon hızı üzerine iyonik kuvvetin etkisi incelenmiş, iyonik kuvvetin artması reaksiyon hızını arttırmıştır. Çeşitli sıcakhklardaki hız sabitleri tayin edilerek hız sabitlerinin sıcaklıkla artmasından yararlanılarak aktivasyon enerjisi ve termodinamik parametreler hesaplanmıştır. X
dc.description.abstractSUMMARY A Study of Reduction Kinetics of Some Organic Compounds by Polarographic anc Spectrophotometric Methods In this study, the reduction kinetics of toluidine blue (TB+) and safranin-T (ST+ which are cationic dyes has been examined. The reduction kinetics of both of dyes ha; been studied using PbCk as reductant in acidic media. The reaction orders have beer determined by measuring of the consuption time of the dyes and the mechanism of the reduction reactions has been clarified. The reduction kinetics of TB+ has been studied using the change of absorbance at 630 nm peak. According to change of TB+ concentration as function of time, rate constants of the reactions have been calculated and the reaction has been found firsl order with respect to TB+, Pb2+ and it ion. The effect of change acid and reductanl concentration on the reaction has been investigated and it has been observed that the rate constants are increase with concentration. It has been followed change of polarographic reduction wave of dye by polarographic method. The rate constants have been calculated using the limit diffusion current the change of concentration as a function of time, the reaction has been found first order with respect to ST+ and FT ion and fractional order (1/2) with respect to Pb2+ ion. For both dyes, the effect of ionic strenght on the reaction rate has been examined and it has been observed that rate constants increase with increasing of ionic strenght. Rate constants have been determined at various temperatures and activation energy and thermodynamic parameters have been calculated. XIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleBazı organik maddelerin redüksiyon kinetiğinin polarografik ve spektrofotometrik yöntemlerle incelenmesi
dc.title.alternativeA Study of reduction kinetics of some organic compounds by polarographic and spectrophotometric methods
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPolarographic method
dc.subject.ytmOrganic matters
dc.subject.ytmReduction
dc.subject.ytmDyestuffs
dc.identifier.yokid83167
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid83167
dc.description.pages107
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess