Tuz stresinin phaseolus vulgaris L.`in çimlenmesi ve gelişmesi üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Gözükırmızı, Nermin | |
dc.contributor.author | Dölek, Bilgen | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T15:15:15Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T15:15:15Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/158157 | |
dc.description.abstract | ÖZET j. [O £3?~2 Tuz Stresinin Phaseolus vulgaris L.'nin Çimlenmesi ve Gelişmesi Üzerine Etkileri Bu çalışmada Phaseolus vulgaris L.'ye ait yurdumuzda geliştirilmiş 5 kültür varyetesinin (Akman 98, Göynük 98, Karacaşehir 90, Şehirali 90 ve Yunus 90^ in vitro koşullar altında tuz stresine karşı verdikleri yanıtlar değerlendirildi. Bu amaçla, P.vulgaris L.'ye ait olgun tohum embriyoları farklı NaCl konsantrasyonları (% 0.0, 0.6, 1.0 w/v NaCl) içeren Murashige ve Skoog (MS) besiyerine ekildiler. Tüm kültürler 25 °C'de 12 saat aydınlık, 8 saat karanlık periyodundaki kontrollü bitki büyütme kabinlerinde tutuldular. İnokülasyondan sonraki 3, 4, 7, 9, 10 ve 16. günlerde çimlenen embriyoların sayısı kaydedildi ve olgun embriyolara ait çimlenme yüzdeleri hesaplandı. Tuz koşullan altında olgun embriyoların çimlenme yüzdeleri kültürler arasında önemli farklılıklar gösterdi. Bununla birlikte, bitki gelişiminin tuz stresi tarafından kuvvetli bir şekilde azaldığı gözlendi. Elde edilen sonuçlara göre, kullanılan varyeteler arasında, Göynük 98 tuza en hassas varyete olarak seçilirken Akman 98 tuza dirençte üstünlük gösterdi. Bu nedenle tüm analizler için bu iki varyeteye ait bitkiler kullanıldı. Kontrol ve tuz uygulanmış ortamlarda yetişen Akman 98 ve Göynük 98 varyetelerine ait bitkilerde SDS-poliakrilamid jel elektroforezi kullanılarak total solubil proteinlerinin analizleri yapıldı. Bu bitkilerin peroksidazlannın gözlenebilmesi için nativ jel elektroforezi kullanıldı. Total protein miktarı ve peroksidaz aktivitesi spektrofotometrik olarak belirlendi. Total protein miktarının tuzluluk nedeniyle azaldığı gözlendi. İki varyete ait kontrol ve NaCl uygulanmış ortamlarda yetişen bitkiler arasında farklı peroksidaz izoenzimleri belirlendi. | |
dc.description.abstract | SUMMARY Effects of Salt Stress on Germination and Growth of Phaseolus vulgaris L. In this study, response to salt stress of five cultivars of Phaseolus vulgaris L. from Turkey (Akman 98, Göynük 98, Karacaşehir 90, Şehirali 90 and Yunus 90) was evaluated under in vitro conditions. For assesment of cultivars to salt stress, mature embryos of P.vulgaris were exposed to different concentrations of NaCl (% 0.0, 0.6, 1.0 w/v NaCl) on MS medium. All the cultures were kept under 25 °C, 12 hours light, 8 hours dark period in a controlled growth chamber. The number of germinated embryos was recorded 3, 4, 7, 9,10 and 16 days after inoculation and calculated the germination rate of mature embryos. There were significant differences among cultivars for potential of germination from mature embryo under saline conditions. In addition, plant growth was strongly reduced by salt stress. According to these results, Göynük 98 was selected as the most salt-sensitive variety and Akman 98 showed superiority for tolerating salinity under in vitro conditions among five varieties used for this study. These two varieties were used for all the analysis. Analysis of total soluble proteins of plants of Akman 98 and Göynük 98 varieties grown in control and NaCl-supplemented medium were performed by using SDS-polyacrylamid gel electrophoresis. For observation of peroxidases of these plants, native polyacrylamid gel electrophoresis was used. Total soluble protein content and peroxidase activity was determined spectrophotometrically. Total protein content was reduced by salinity. Different peroxidase izoezymes were observed between two varieties plants grown control and NaCl-supplemented medium. VI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Tuz stresinin phaseolus vulgaris L.`in çimlenmesi ve gelişmesi üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of salt stress on germination and growth of phaseolus vulgaris L. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Germination | |
dc.subject.ytm | Bean | |
dc.subject.ytm | Plant ecology | |
dc.subject.ytm | Plant development | |
dc.subject.ytm | Salt stress | |
dc.identifier.yokid | 114269 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 105373 | |
dc.description.pages | 45 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |