Show simple item record

dc.contributor.advisorVarlık, Candan
dc.contributor.authorTuğcu, Burçak
dc.date.accessioned2020-12-07T15:12:08Z
dc.date.available2020-12-07T15:12:08Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/158009
dc.description.abstractÖZET Doğal ve Kültür Ortamlardan Elde Edilen Kuruma Karideslerinin (Penaeus japonicus) Besin Öğelerinin Belirlenmesi Günümüzün gıda maddesinin hafif, kolay sindirilebilir, protein ve vitamin açısından zengin, doymuş yağ asidi içeriği düşük, mineral madde yönünden yeterli olması arzu edilmektedir. Vücudun yapı taşlarından proteine olan gereksinimin oldukça fazla olması nedeniyle su ürünleri etleri hayvansal protein açığının kapatılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Balık eti başta olmak üzere karides ve diğer kabuklu su ürünleri yukarıda belirtmeye çalıştığımız tüm bu özellikleri bir arada bulunduran tek gıda olarak karşımıza çıkmaktadır. Karides ülkemizde balık eti kadar sevilen ve çok fazla tüketimi yapılan bir gıda maddesi değildir. 100 gr karides eti %20 oranında protein ve yaklaşık olarak da %2 oranında yağ içermektedir. Belirlenen bu oran diyetlerde tüketilmesi uygun görülen miktar ile orantılıdır. VI
dc.description.abstractTHE INVESTIGATION OF THE NUTRITIONAL COMPOSITION OF THE NATURAL AND CULTURED KURUMA PRAWNS {Panaeus japonicus) SUMMARY This investigation was carried out on the nutritional value of Kuruma prawn (Panaeus japonicus) caught from Mersin between February November 1998 to 1999. As the result of chemical analyses fat content was found as %1.56 ± 0.05, protein content was found %21.89 ± 0.9, moisture content %74.97 ± 0.8, ash content %1.35 ± 0.12 and calori Kcal/100 g 107.66 ± 2.37 between November and February for Kuruma Prawn. In accordance to the result of the investigations; there was not a significant difference between the fat, protein, ash, calories and moisture contents of the months. Kuruma prawn could be regarded as an important dietetic producs due to it's low fat and high protein content.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBalıkçılık Teknolojisitr_TR
dc.subjectFisheries Technologyen_US
dc.titleDoğal ve kültürel ortamlardan elde edilen kuruma karideslerinin (penaeus japonicus) besin öğelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe Investigation of the nutritional composition of the natural and cultured kuruma prawns (penaeus japonicus)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmNutritive value
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmShrimp
dc.subject.ytmEnergy
dc.identifier.yokid117098
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid109987
dc.description.pages35
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess