Show simple item record

dc.contributor.advisorKanber, Rıza
dc.contributor.authorŞenyiğit, Ulaş
dc.date.accessioned2020-12-07T14:40:26Z
dc.date.available2020-12-07T14:40:26Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/156319
dc.description.abstractoz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI SULAMA YÖNTEMLERİ VE AZOT, GÜBRE VE MİKTARLARININ KARPUZUN VERİM VE KALİTESİNE ETKİLERİ Ulaş ŞENYIGIT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR ve SULAMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Rıza Kanber Yıl: 1999, Sayfa: 60 Jüri : Prof. Dr. Rıza Kanber : Prof. Dr. Attila Yazar : Yrd. Doç. Dr. Harun Koksal Araştırmada, iki karpuz çeşidi (P=Paladin; M=Madera), farklı sulama yöntemleri (S=Yağmurlama; D=Damla), farklı azot formları (L=Sıvı; G=Granüle) ve miktarları (uygulanan çizgi kaynaklı yağmurlama sulama yöntemine göre Nı; N2; N3 kg/da) ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, konulara uygulanan sulama suyu miktarı 1 19.2 mm (ilk yıl) ile 350.5 mm (ikinci yıl) arasında, azot uygulamaları ise 5.1 kg/da (SL) ile 10 kg/da (SG) arasında değişmiştir. Toplam verim yıllara ve konulara bağlı olarak 1325 kg/da (ilk yıl) ve 5013 kg/da (ikinci yıl) arasında elde edilmiştir. Denemenin ilk yılında her iki çeşit için sıvı gübrelerin uygulandığı konulardan en yüksek verim alınmasına karşın, ikinci yıl çeşitlerin azot form ve miktarına olan tepkisi farklı bulunmuştur. Paladin çeşidinde en yüksek verim SG konularından elde edilmiştir.. Madera çeşidinde ise en yüksek verim granule ve sıvı gübrelerin beraber uygulandığı SGL konularından alınmıştır. Sulama yöntemleri ve azot seviyelerinin karpuzun kimi kalite parametrelerine etkisinin önemli olmadığı anlaşılmıştır. Ancak, Madera çeşidinin meyve çapının Paladin çeşidine göre daha geniş olduğu gözlenmiştir. En uzun meyve boyu ise Paladin-DL konusunda ölçülmüştür. Anahtar sözcükler: Karpuz, sulama, fertigasyon, yağmurlama.
dc.description.abstractABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT IRRIGATION METHODS AND DIFFERENT NITROGEN DOSES AND FORMS ON THE YIELD AND QUALITY OF WATERMELON Ulaş ŞENYIGIT DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Rıza Kanber Year: 1999, Pages:60 Jury : Prof. Dr. Rıza Kanber : Prof. Dr. Attila Yazar : Assis. Prof. Dr. Harun Koksal Different irrigation methods (S: Sprinkler; D: Drip), nitrogen forms (L: Liquid; G: Granule) with various amounts (based on applied line source sprinkler, Nı; N2; N3 kg/da) and two varieties of watermelon (P: Paladin; M: Madera) were studied. Based on the results, irrigation water amounts applied to the treatments ranged from 1 19.2 mm (first year) to 350.5 mm (second year). Nitrogen applications ranged from 5.1 kg/da (SL) to 10 kg/da (SG) in the all treatments. Total yield changed between 1325 kg/da (first year) and 5013 kg/da (second year) depending on year and treatments. Although the highest yield was taken from treatments in which liquid fertilisers were applied for both of the varieties in the first year. The varieties have different response to form and amounts of nitrogen in the second year. In this year, the highest yield was observed from SG treatments in Paladin variety. In Madera variety, the highest yield was taken from SGL treatments that granule and liquid fertiliser were applied together. The effects of irrigation methods and nitrogen levels on some quality parameters of watermelon were not important. However, fruit diameter of Madera was larger than Paladin variety. The longest fruit length was measured in Paladin-DL treatment. Key words: Watermelon, irrigation, fertigation, sprinkler. IIen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleThe Effects of different irrigation methods and different nitrogen doses and forms on the yield and quality of watermelon
dc.title.alternativeFarklı sulama yöntemleri ve azot, gübre ve miktarlarının karpuzun verim ve kalitesine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFertilization
dc.subject.ytmFertilizers
dc.subject.ytmIrrigation
dc.subject.ytmWatermelon
dc.subject.ytmNitrogen
dc.identifier.yokid88046
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid88046
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess